Fumatul în timpul sarcinii crește riscul malformațiilor degetelor

Apropo.ro / 16.01.2006, 16:33
Fumatul în timpul sarcinii crește riscul malformațiilor degetelor
Fumatul unui numar cât de mic de țigari de catre mama în timpul sarcinii crește riscul efectelor teratogene la nivelul degetelor viitorului copil, susține un studiu recent publicat de Plastic and Reconstructive Surgery®, revista oficiala a Societații americane de

Fumatul unui numar cât de mic de țigari de catre mama în timpul sarcinii crește riscul efectelor teratogene la nivelul degetelor viitorului copil, susține un studiu recent publicat de Plastic and Reconstructive Surgery®, revista oficiala a Societații americane de chirurgie plastica.

Astfel, chiar fumatul a jumatate de pachet de țigari pe zi de catre gravida crește riscul malformațiilor la degete cu 29%, se arata în comunicatul de presa al societații.

„Chirurgia de reconstrucție, reparatorie, pentru malformațiile membrelor inferioare precum șI ale degetelor reprezinta cea mai mare parte a cazurilor pe care le tratez” a declarat dr. Benjamin Chang, autor al studiului. „Parinții întreaba de ce copilul lor s-a nascut cu o astfel de anormalitate și, pâna în prezent, nu aveam raspunsul. Potrivit acestui studiu, chiar fumatul minim în timpul sarcinii poate crește semnificativ riscul malformațiilor la nivelul degetelor”, a adaugat dr. Chang.

Echipa de cercetatori a examinat fișele de consultație a peste 6,8 milioane de nau-nascuți din SUA în intervalul 2001 – 2002, indicând 5.171 de copiii care s-au nascut cu malformații ale degetelor din mame care au fuamt în cursul sarcinii dar nu au suferit de alte complicații medicale.

Potrivit cercetatorilor, gravidele care au fumat între 1 –10 țigarete pe zi au prezentat o creștere a riscului pentru malformații ale copilului cu 29%. Femeile care au fuamt în timpul sarcinii 11-20 de țigarete pe zi au prezentat o creștere a riscului de 38% iar cele care au fumat peste 21 țigarete pe zi au prezetat o creștere de 78% a riscului de malformații.

„Fumatul creeaza o așa de puternica dependența încât gravidele nu îl pot opri indiferent de consecințe. Speranța noastra este ca rezultatele acestui studiu sa arate viitoarelor mame un nou pericol de care se pot feri” a spus prof.Chang.

Mediafax