Fumatul pasiv poate provoca diabet

Apropo.ro / 14.04.2006, 11:06
Fumatul pasiv poate provoca diabet
Pâna acum se știa ca fumatul pasiv a fost asociat cu bolile respiratorii, cu bolile cardiace și cu cancerul. Dr. Thomas Houston, profesor în medicina la universitatea din Alabama și cercetator la Birmingham Veterans Affairs Medical Center a publicat recent un studiu în British

Pâna acum se știa ca fumatul pasiv a fost asociat cu bolile respiratorii, cu bolile cardiace și cu cancerul.

Dr. Thomas Houston, profesor în medicina la universitatea din Alabama și cercetator la Birmingham Veterans Affairs Medical Center a publicat recent un studiu în British Medical Journal prin care arata ca fumatul pasiv poate fi o posibila cauza a diabetului.

El a ajuns la aceasta concluzie ținând sub observație timp de 15 ani mai mult de 4.500 de fumatori pasivi, barbați și femei. Potrivit acestora, expunerea la fumul de țigara a fost masurata în doua moduri: timpul petrecut în preajma fumatorilor și cantitatea de cotinina din sânge, aceasta fiind un produs de descompunere a nicotinei.

Studiul a relevat faptul ca apariția intoleranței la glucoza (o boala care precede diabetul în care pancreasul nu mai poate produce suficienta insulina pentru a regla nivelul de zahar din sânge) este direct legata de expunerea la fumul de țigara.

Fumatorii sunt mai expuși riscului de a deveni intoleranți la glucoza, 22% dintre ei dezvoltând aceasta boala. Dar ea apare în proporție de 17% și la fumatorii pasivi. La foștii fumatori boala apare în proporție de 14%.

Același studiu a relevat faptul ca albii sunt mai susceptibili a dezvolta aceasta boala decât persoanele de culoare.