Fumatul pasiv ucide

Apropo.ro / 29.06.2006, 14:02
Fumatul pasiv ucide
Fumatul pasiv ucide și singura modalitate de a controla acest fenomen este interzicerea totala a fumatului, este concluzia unui studiu realizat în Statele Unite, transmite Reuters. Raportul elaborat de profesorul Richard Carmona este la fel de autoritar ca studiul din 1964

Fumatul pasiv ucide și singura modalitate de a controla acest fenomen este interzicerea totala a fumatului, este concluzia unui studiu realizat în Statele Unite, transmite Reuters.

Raportul elaborat de profesorul Richard Carmona este la fel de autoritar ca studiul din 1964 care a facut ca producatorii de țigari sa puna mesaje de avertizare pe ambalajele produselor și care a restricționat metodele de promovare a consumului de tutun.

„Dovezile științifice sunt clare: fumatul pasiv nu este doar o neplacere pentru fumatorii pasivi”, a declarat Carmona. „Este un factor nociv pentru sanatate, care poate provoca boli și moarte în cazul copiilor și adulților nefumatori”.

60% dintre nefumatorii din SUA prezinta semne de expunere la fumat pasiv, a aratat Carmona în raportul sau. De asemenea, studiul indica faptul ca este imposibil ca nefumatorii sa fie protejați, chiar și prin amenajarea unor locuri speciale pentru fumatori, și ca o interdicție totala a fumatului este necesara.

Potrivit unui raport pe 2005 realizat de Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor, fumatul pasiv provoaca anual moartea a 3.000 de persoane din cauza cancerului la plamâni, a 46.000 de persoane din cauza bolilor cardiace și a 430 de nou-nascuți.

Conform noului studiu, „copiii ai caror parinți sunt fumatori au probleme respiratorii, iar creșterea plamânilor lor este încetinita”.

De asemenea, nu exista niveluri de expunere la fumul de țigara care sa fie lipsite de risc.

În timp ce asociațiile care militeaza împotriva fumatului au fost încântate de acest raport, mulți dintre proprietarii de restaurante și baruri s-au plâns ca vor da faliment din cauza interzicerii fumatului. Producatorii de produse din tutun spun ca nefumatorii sunt liberi sa aleaga daca vor sa stea sau nu în preajma fumatorilor.

Mediafax