Fumul incendiilor din Australia este vizibil de pe Stația Spațială Internațională

De: Marian Andrei / 11.01.2013, 14:10
Fumul incendiilor din Australia este vizibil de pe Stația Spațială Internațională
Stare de alertă în sud-estul Australiei, unde incendiile de vegetație fac ravagii de mai bine de o săptămână, hectare întregi de păduri fiind incendiate în numai câteva ore. Temperaturile foarte ridicate și rafalele de vânt întețesc focul, care mistuiește totul cu repeziciune.

Incendiile au ajuns la un kilometru distanță de un poligon unde se antrenau, până în 1970, militarii australieni și unde există mai multe bombe neexplodate. Pompierii, care în unele zone nici măcar nu au putut interveni din cauza flăcărilor uriașe, sunt mobilizați acum pentru a săpa șanțuri în jurul poligonului, pentru că apa aruncată din avioanele utilitare ar putea provoca explozii.

Chinul australienilor pare că nu se fa sfârși prea curând, pentru că meteorologii au avertizat că temperaturile se vor apropia din nou de 40 de grade Celsius la sfârșitul săptămânii. În acest context, are loc în continuare evacuarea persoanelor aflate în zonele amenințate de flăcări.

Peste o sută de incendii sunt încă active în sud-estul Australiei. 300,000 de hectare de vegetație au fost afectate, iar fumul care acoperă întreaga regiune a fost văzut chiar și de astronauții de pe Stația Spațială Internațională.