Cele mai des intalnite intrebari despre contraceptie

Apropo.ro / 13.02.2008, 10:00
Cele mai des intalnite intrebari despre contraceptie
Nu putine sunt persoanele care si-au inceput viata sexuala dar inca au nelamuriri in ce priveste metodele de protectie.

Nu putine sunt persoanele care si-au inceput viata sexuala dar inca au nelamuriri in ce priveste metodele de protectie. Sunt probleme reale, de care se lovesc multi tineri care fie din rusine sau delasare, nu au acumulat informatiile pregatitoare unei vieti sexuale.

Am adunat cateva din multele intrebari si sper ca vor veni in ajutorul vostru. Daca exista interes si fata de alte intrebari, asteptam comentarii.

"Prezervativul este periculos pentru ca se poate rupe"

Nu este adevarat deoarece ele se rup destul de rar. Daca le zgarii cu ace, bijuterii sau altele de genul asta, clar ca nu iti mai ofera protectie.

Daca treci prin asa ceva si folosesti acel prezervativ, cauta prima farmacie sa iei pilula de a doua zi.

Oricum sta treaba, mai bine foloseste prezervativul. Lasa toate obiectele cu care ai putea zgaria si daca ai unghii, fa-o cu grija (sau poate te ajuta si el).

"Daca o faci pentru prima data poti sa ramai gravida"

Lucru foarte adevarat. Ganditi-va fetelor: daca nu folositi niciun mijloc de protectie, nu pilule, nu prezervativ, etc, aveti contact sexual iar respectivul ejaculeaza (cei 300 milioane de spermatozoizi) in tine cum ati putea sa nu ramaneti gravide? Oricat te-ai spala dupa, tot nu ai protectie. Si cata lamaie sau mai stiu eu ce leac babesc ai lua, nu te scapa. Si nu uita de transmiterea bolilor venerice. Asa ca, daca este pentru prima data, nu te increde in el inainte ca tu sa te asiguri ca nu vei pati nimic. Baietii in asemenea momente pot promite multe. Tu decizi cum o faci, nu el.

"Daca stai in picioare nu ramai gravida"

Dupa cum am spus, daca ejaculeaza in tine ai toate sansele sa ramai gravida (daca nu te protejezi), nu conteaza in ce pozitie sexuala stai. Si daca ejaculeaza aproape de vagin, adica nu este inauntru total, tot exista posibilitatea unei sarcini.

"Iubitul meu mi-a spus sa nu folosim contraceptia, ca nu ejaculeaza in mine"

Fetelor, aveti la dispozitie un intreg stoc de informatii pe aceste teme, pe internet, daca nu vorbiti cu parintii acasa. Oricum, rusinea ar trebui sa fie pe ultimul plan cand vine vorba de sex. Mama sau tata trebuie sa fie primul prieten cu care vorbesti (este adevarat ca sunt si parinti care nu ar accepta in ruptul capului aceasta idee).

Ca termina in zona vaginala tot exista sanse de a ramane insarcinata. Inainte de ejaculare se elimina un lichid ce contine si el o mai mica, cantitate de spermatozoizi.

Stiu ca este mai placut sa o faci fara prezervativ, ca se simte mai bine si lubrifierea este din plin, insa protectia si sanatatea voastra este mai intai de placere. De ce sa nu o faci protejat si linistit?

"Daca sunt la menstruatie mai raman gravida?"

Oricum o dai, nu scapi. Ce trebuie sa retii ca fata este faptul ca daca sperma lui intra in contact cu uterul tau iese un mare booom. Daca ai un ciclu regulat te mai poti folosi de metoda calendarului, insa o privesc cu scepticism. Sunt fete care nu se protejeaza si nu raman gravide, fete ce folosesc aceasta metoda si le iese, altora insa nu. Un cabinet de planning familial te-ar ajuta enorm sa pricepi lucrurile.

Chiar si cand ai menstra este indicat sa folosesti prezervativul pentru a nu intra in direct contact cu vaginul in aceasta perioada. Prin menstra, femeia isi curata lunar uterul si vaginul de sperma si bacteriile ce le poarta. Deci….cu prezervativ, sexul nu este o joaca!!!

"Mama imi spune ca pastilele anticonceptionale nu sunt bune"

Nu este total fals. Conteaza ce pastile iti recomanda doctorul. Pentru asta ai nevoie si de anumite analize. Nimic care sa nu se poata rezolva.

Anticonceptionalele au un procent destul de ridicat de protectie, de 1 la mie. Tot prezervativul (cam scumpe ce-i drept daca ai o viata sexuala activa) ramane cea mai sigura metoda. Sau, pe langa pastile folosesti, pune si condomul pentru o mai mare siguranta.

Spune mama ca nu sunt bune pilulele ca sa nu te mai gandesti la sex, trebuie sa mai acumulezi cunostinte, uneori ingrasa in functie de procentul de hormoni si poate ii este greu sa inteleaga ca fata ei a crescut. Ca orice alt medicament are avantaje si dezavantaje. Nu te arunca ca un berbec fara a stii cu ce se mananca.

"Anticonceptionalele scad apetitul sexual al femeii?"

Un numar foarte mic dintre femei dau vina exclusiv pe anticonceptionale. Daca ai un partener pe aceeasi lungime de unde ca si tine si stie cum sa te faca sa te simti bine, nu vei avea probleme. Marea problema sta poate in rutina. Invata-ti lucruri sau aplicati fanteziile in dormitor. Insatisfactia sexuala conduce spre scaderea apetitului. Si daca nu ai chef de fiecare data cand isi doreste si el sa o faceti, nu inseamna ca ai probleme. Ai nevoie de un impuls…o mangaiere erotica si vedeti mai departe cum decurge.