Fundația Nobel anunță scăderea valorii premiilor omonime

De: Marian Andrei / 12.06.2012, 13:30
Fundația Nobel anunță scăderea valorii premiilor omonime
Fundația Nobel, care decernează prestigioasele trofee, va reduce cu 20% valoarea cecurilor care însoțesc premiile, după un deceniu marcat de cheltuieli excesive, au anunțat reprezentanții instituției.

Câștigătorii de anul acesta ai premiilor Nobel vor fi recompensați cu doar 1,1 milioane de dolari (8 milioane de coroane daneze), sumă mai mică cu o cincime decât valoarea de până acum a premiilor (1,4 milioane de dolari, adică 10 milioane de coroane daneze). Fundația acordă anual premii, pentru șase domenii: medicină, literatură, chimie, fizică, pace și economie.

Fundația intenționează să reducă cheltuielile și din alte domenii, cum ar fi cele necesare pentru organizarea banchetului anual.

Ultima reducere a premiilor a avut loc acum 63 de ani, în 1949, însă valoarea premiilor a fost suplimentată anual, până la revenirea la suma inițială.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepția celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca Centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituții. Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinței sale din testament.