Furia poate fi semn al unei boli mentale

Apropo.ro / 07.06.2006, 13:31
Furia poate fi semn al unei boli mentale
Furia poate fi de multe ori semn al unei boli mentale numita "tulburare exploziva intermitenta", dar acest simptom este de foarte multe ori neglijat, arata un studiu publicat în Statele Unite, transmite Reuters. Circa 16 milioane de americani sau 7% din populația adulta a Statelor

Furia poate fi de multe ori semn al unei boli mentale numita „tulburare exploziva intermitenta”, dar acest simptom este de foarte multe ori neglijat, arata un studiu publicat în Statele Unite, transmite Reuters.

Circa 16 milioane de americani sau 7% din populația adulta a Statelor Unite ar putea fi diagnosticați la un anumit moment al vieții lor cu „tulburare exploziva intermitenta”, afirma cercetatorii care au realizat acest studiu.

„Oamenii cred ca exploziile de furie sunt semn al unui comportament nepoliticos și nu se gândesc ca este posibil sa aiba de-a face cu o serioasa problema biomedicala care ar putea fi tratata”, a declarat psihiatrul Emil Coccaro, de la Școala de medicina Pritzker din cadrul Universitații din Chicago, coautor al studiului.

Medicamentele antidepresive și calmantele pot contribui la tratarea acestei boli, la fel și terapia cognitiva. Aceste terapii pot ajuta pacienții sa-și stapâneasca ieșirile necontrolate de furie, este de parere Ronald Kessler de la Școala de medicina de la Harvard, coautor al acestui studiu.

Rușinea și jena care apar dupa crizele de furie îi pot împiedica pe cei care sufera de aceasta tulburare sa ceara ajutorul medicilor. De asemenea, terapeuții pot greși în stabilirea diagnosticului daca se concentreaza numai asupra unor simptome secundare, precum anxietatea sau depresia.

Aceasta tulburare poate aparea, în general, în jurul vârstei de 13 ani în cazul baieților și a vârstei de 19 ani în cazul fetelor. Daca este netratata, poate duce la depresie, alcoolism sau violența fizica, se afirma în acest studiu.

Mediafax