Furnicile renunta la masculi si se inmultesc prin clonare

Apropo.ro / 20.04.2009, 10:00
Furnicile renunta la masculi si se inmultesc prin clonare
Furnici care au eliminat complet masculii din colonii si se reproduc prin clonare au fost descoperite in Amazonia.

Dupa cum se stie de multa vreme, societatea furnicilor se distinge printr-o organizare “sociala” cu reguli de fier, in care furnicile sterile au menirea de a desfasura activitati  specifice in folosul celor fertile, a caror sarcina este doar aceea de a se reproduce.

In Amazonia, insa, oamenii de stiinta au descoperit o specie de furnici care a eliminat complet indivizii masculi din colonii, reproducandu-se doar prin intermediul clonarii (prin partenogeneza).

Mycocepurus smithii, cunoscuta pana acum pentru abilitatea ei de a cultiva ciuperci, este prima specie de furnici la care s-a demonstrat ca reproducerea nu are loc decat pe cale asexuata. In urma analizei ADN realizata la mai multe colonii de furnici apartinand acestei specii, toti membrii furnicarului au rezultat a fi femele, clone ale reginei.

“La insectele sociale exista multe tipuri diferite de reproducere, dar aceasta specie si-a pus la punct o metoda proprie, neobisnuita”, a declarat Anna Himler, biolog la Universitatea Arizona, unde a fost realizat studiul.

Â