Furtun de grădină – Un mic ghid de cumpărare

Apropo.ro / 19.08.2022, 11:19
Furtun de grădină - Un mic ghid de cumpărare

Un furtun de grădină face parte din echipamentul de bază al fiecărui grădinar amator sau profesionist. Această ustensilă elementară pentru udarea gazonului și a straturilor de flori trebuie să reziste la multe: să se rostogolească în sus și în jos, să se îndoaie și să se răsucească – și toate acestea în diferite condiții meteorologice.

Poți afla în rândurile de mai jos la ce ar trebui să fii atent pentru a găsi cel mai bun furtun grădină pentru nevoile tale.

Criterii de achiziție

Material

Furtunurile de grădină sunt fabricate de obicei din (unul dintre) următoarele materiale:

  • plastic (PVC, polietilenă, polietilenă, poliuretan, poliamidă, silicon)
  • cauciuc sintetic (EPDM, NBR, SBR, etc.)
  • cauciuc natural
  • fibre vegetale

Important: Asigură-te că furtunul de grădină ales a fost testat pentru substanțe nocive și nu conține plastifianți dăunători pentru sănătate.

Calitate (flexibilitate și rezistență)

Furtunul de grădină pe care îl alegi trebuie să fie rezistent. El ar trebui să poată suporta o anumită cantitate de îndoire și lovituri fără să se rupă. În mod specific, aceste caracteristici sunt esențiale:

  • flexibilitate
  • siguranța/libertatea îndoirii
  • rezistență la torsiune

Pe scurt, te sfătuim să alegi un furtun grădină care rămâne maleabil și flexibil, precum și fără îndoituri și chiar și atunci când temperatura exterioară este scăzută sau ridicată. În acest scop, furtunul ar trebui să fie întărit la interior cu anumite fibre. Acestea cresc tensiunea furtunului de grădină.

Fii atent la fibrele spiralate de înaltă tehnologie. Cu cât este mai strânsă spiralarea fibrelor, cu atât furtunul de grădină este mai flexibil și mai ușor de utilizat.

Practic, îți recomandăm să cumperi numai furtunuri de grădină de la mărci cunoscute și să eviți modelele la suprapreț de la producători fără nume. În mod normal, diferențele de calitate sunt enorme. Un furtun de calitate poate fi un asistent de încredere pentru grădină timp de mulți ani.

Dimensiuni/diametru interior

Cu cât diametrul interior al furtunului este mai mare, cu atât mai mare este debitul (cu atât mai multă apă curge prin el în același timp). Producătorii specifică de obicei această dimensiune importantă în milimetri.

Important: În funcție de diametrul interior al furtunului de grădină ales, trebuie să adaptezi conexiunea în mod corespunzător (sau invers, dacă ai deja elemente de conectare (duză, cap de duș etc.). În caz contrar, te poți descurca adesea cu adaptoare ieftine.

Lungime

În funcție de mărimea suprafeței care urmează să fie udată în grădină, vei avea nevoie de un furtun grădină mai mult sau mai puțin lung. Majoritatea furtunurilor disponibile în comerț au o lungime cuprinsă între 10 și 50 de metri. Dar există și versiuni mai lungi, care ajung chiar și la 100 de metri. Lungimile tipice ale furtunului dintr-o privire:

  • 10 m
  • 15 m
  • 20 m
  • 25 m
  • 30 m
  • 40 m
  • 50 m

Furtunurile de grădină sunt disponibile la metru în unele magazine de bricolaj, astfel încât poți ajusta lungimea în funcție de nevoile tale.

Dacă vrei să conectezi două furtunuri între ele, ai nevoie de un cuplaj. Cu un astfel de conector, prelungirea furtunului se face de obicei fără efort.

Furtunurile de grădină extensibile sunt la modă. Acestea se extind la lungimea lor maximă doar în momentul în care apa curge prin ele. După ce robinetul este închis, aceste „furtunuri speciale” se contractă din nou compact. Dacă ai puțin spațiu de depozitare, vei beneficia foarte mult de un astfel de furtun grădină.

Accesorii

La capătul furtunului pot fi atașate diverse conexiuni, de exemplu o duză sau un duș. Pentru a conecta un furtun grădină la un robinet, ai nevoie de un conector de robinet adecvat. Acesta poate fi găsit ieftin în magazinele de bricolaj.

Presiune maximă (presiune de spargere)

Presiunea de spargere a majorității furtunurilor de grădină este cuprinsă între 20 și 30 bar. Deoarece presiunea apei în aproape toate gospodăriile este de maximum 10 bar, în general nu trebuie să îți faci griji în legătură cu acest punct.

Presiunea de spargere este presiunea în bar pe care furtunul de grădină respectiv o poate suporta fără a se sparge (rupe sau se sparge).