Furtuna de nisip din Sahara în intervalul 30 – 31 mai 2013

Apropo.ro / 30.05.2013, 08:00
Furtuna de nisip din Sahara în intervalul 30 - 31 mai 2013
Avertizarea meteorologilor de vreme instabilă valabilă de 30 mai, ora 10.00 - 31 mai, ora 18.00, mai este însoțită și de furtuna de nisip din Sahara.

Furtuna de nisip roșiatic venită tocmai din Sahara va da bătăi de cap și în acest an. Pe lângă informațiile meteorologilor de vreme instabilă, cu ploi torențiale, descărcări electrice, căderi de grindină și vânt puternic cu aspect de vijelie, valabile aproape pentru toată țara, praful roșiatic va murdări din nou orașul și mașinile.

 

vremea.apropo.ro

Vremea în București, vremea în Iași, vremea în Cluj, vremea în Timișoara și în orice oraș vrei, vremea pe 10 zile, vremea pe 15 zile, vremea în weekend, vremea la munte, date exacte, în timp util și desenate frumos. Toate, pe vremea.apropo.ro

În nordul Africii a fost o furtună de praf, particulele au fost ridicate în straturile superioare ale atmsoferei, preluate de circulația atmsoferică, aceasta fiind sudică și sud-vestică, a adus li peste pensinsula Balcanică astfel de particule. Nu de multă vreme chiar și pe sudul țării noastre este prezent un astfel de nor„, a declarat  meteorologul Meda Andrei, la Digi 24.

Este posibil în cursul nopții, deoarece așteptăm ploi în vest și sud-vest, acest praf să ajungă și pe sol, însă nu trebuie să ne îngrijoreze pentru că nu afectează viața, dar după aceea va trebui să spălăm geamuri, mașini, tot ce este la nivelul solului, pentru că pe măsură ce se extind ploile praful care va mai rămâne în atmsoferă va trebui să cadă în cele din urmă la nivelul solului„, a mai adăugat Meda Andrei.

În ultimele două zile, praf de origine sahariană a fost antrenat de circulația atmosferică la scară mare înspre Peninsula Arabică și apoi spre Turcia, Marea Neagră și Peninsula Balcanică. Conform imaginilor satelitare specializate, concentrațiile cele mai mari s-au semnalat deasupra Turciei. România se află la periferia norului de praf saharian, concentrațiile fiind la un nivel redus și în scădere treptată, până spre sfârșitul zilei de vineri, 31 mai 2013. Menționăm că precipitațiile care vor cădea joi și vineri în România pot antrena spre sol particulele de praf saharian„, anunță ANM.