Furtună de nisip din Sahara, în intervalul 4 – 5 aprilie 2014

De: Carmen Ulian / 04.04.2014, 11:30
Furtună de nisip din Sahara, în intervalul 4 - 5 aprilie 2014
Un ciclon din Atlantic care a antrenat și nisip din Sahara și a adus precipitații în ultimele zile în vestul și sud-vestul Europei s-ar putea manifesta și în România, vineri, 4 aprilie, și sâmbătă, 5 aprilie 2014.

În ultimele zile, deasupra regiunilor de vest și de sud-vest ale continentului a evoluat o formațiune barică depresionară care a favorizat avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană. Deoarece în aceste regiuni s-au semnalat deja precipitații pe arii extinse concentrația particulelor de praf este în scădere. În zilele de 4 și 5 aprilie concentrații foarte reduse de praf saharian se pot înregistra și deasupra României, în condițiile în care țara noastră se va afla la extremitatea acestei formațiuni barice depresionare„, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Directorul executiv al ANM Florinela Georgescu a explicat, pentru MEDIAFAX, că este vorba de un ciclon din Atlantic, care a venit peste vestul Europei și, în rotirea sa, în sensul invers acelor de ceasornic, a antrenat și praf din Sahara. Ca orice ciclon, fenomenul a adus precipitații pe continent, coborând astfel și praful antrenat.

Astfel de precipitații aduse de ciclon, alături de cantități de praf din Sahara, au mai fost înregistrate în România și la începutul lunii aprilie anul trecut, dar și acum doi ani.