Gala „eroilor de profesie” ai României, astăzi, la Ateneul Român! Gheorghe Zamfir e invitat special!

De: Dragos Tanase / 17.03.2015, 13:00
Gala
Marți, 17 martie, începând cu ora 18:00 la Ateneul Român va fi apreciată în mod oficial munca celor mai "buni români" în cadrul Galei Naționale a Excelenței în Asistența Socială. Acești "eroi de profesie" cum sunt numiți de către cei care beneficiază de pe urma sprijinului lor, vor fi aplaudați la scenă deschisă în cadrul celei de a doua ediții a evenimentului organizat de Colegiul Național al Asistenților Sociali din România (CNASR).

Gala, prezentată și în acest an de Andreea Marin, recompensează performanța și excelența celor care lucrează în acest domeniu. La eveniment vor participa finaliștii celor 18 categorii, precum și reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale și neguvernamentale, alături de jurnaliști implicați în campanii sociale la nivel central și local.

„În societatea zilelor noastre, din păcate, meseria de asistent social este mai necesară ca oricând. Tot din păcate, acest domeniu nu se bucură încă de recunoașterea pe care o merită și pe care o are în alte tări europene. Rolul Colegiului Național al Asistenților Sociali este de a promova atât meseria în sine, cât și eforturile celor care o practică sau pe ale celor care ne susțin”, spune președintele CNASR Doru Buzducea.

Prin lege, în fiecare comună trebuie să existe asistenți sociali

La nivel național există peste 30.000 de absolvenți cu studii de specialitate în a căror formare statul a investit, dar numai 5.000 practică această meserie. Asistența socială este un subiect ce ține de apanajul statului în orice țară dezvoltată, instituțiile de profil fiind cele care dezvoltă și susțin prin măsuri legislative acest domeniu. „Un rezultat al eforturilor noastre se pare că îl va reprezenta recunoașterea de către Ministerul Muncii a unui deficit real de 11.000 de asistenți sociali, în special în mediul rural. Deci vorbim despre un domeniu de activitate cu implicare națională”, explică Doru Buzducea. Deși legea prevede obligativitatea existenței asistenților sociali în fiecare comună, posturile fie nu sunt ocupate, fie sunt încadrate persoane necalificate. „Este nevoie de implicarea autorităților alături de societatea civilă pentru revigorarea sistemului de asistență, în special în zonele rurale”.

GALA NAȚIONALĂ‚ A EXCELENȚEI ÎN ASISTENȚĂ‚ SOCIALĂ‚ reunește cei mai buni români

Evenimentul, care coincide cu Ziua Mondială a Asistenței Sociale, se va bucura de prezența maestrului Gheorghe Zamfir care va susține un recital de nai în deschidere și la finalul serii.

Pentru cele 18 categorii ce urmează să fie premiate marți, 17 martie, au fost nominalizate 599 de persoane din întreaga țară, de la asistenți sociali până la ziariști și politicieni. Finaliștii rezultați în urma celor 105.146 de voturi online de pe pagina http://gala.cnasr.ro au fost jurizați chiar de colegii lor, și anume câștigătorii ediției de anul trecut.

În cadrul Galei vor fi premiați, alături de jurnaliștii și politicienii cei mai activi în susținerea cauzelor sociale, și cei mai buni asistenți sociali din domeniul protecției drepturilor copilului, din domeniul persoanelor cu dizabilități, din sănătate / servicii medicale, reintegrarii sociale a persoanelor private de libertate, din domeniul persoanelor fără adăpost, din domeniul persoanelor varstnice și îngrijrii la domiciliu, combaterii discriminării / minorități, din domeniul incluziunii sociale – economie social, din domeniul asistenței sociale comunitare, combaterea traficului de ființe umane, prevenirii / reducerii riscurilor asociate consumului de droguri și practicării sexului commercial.

Accesul în sală este permis de la 17.30 până la ora 18.00 și se face pe baza de invitație