Gates va dona 287 de milioane de dolari

Apropo.ro / 21.07.2006, 11:49
Gates va dona 287 de milioane de dolari
Fundatia Gates a anuntat ca va dona 287 de milioane de dolari destinati sa finanteze 16 proiecte de cercetare în mai multe tari, cu scopul de a acelera procesul de punere la punct a vaccinului împotriva maladiei SIDA. Aceste fonduri vor finanta un ansamblu de 16 proiecte la care lucreaza

Fundatia Gates a anuntat ca va dona 287 de milioane de dolari destinati sa finanteze 16 proiecte de cercetare în mai multe tari, cu scopul de a acelera procesul de punere la punct a vaccinului împotriva maladiei SIDA.

Aceste fonduri vor finanta un ansamblu de 16 proiecte la care lucreaza 165 de cercetatori din 19 tari, cu conditia ca echipele sa colaboreze între ele, în conditiile în care, pâna acum, acestea erau concurente, a explicat fundatia într-un comunicat.

„Un vaccin eficace contra maladiei SIDA este cea mai mare speranta a noastra de a combate într-o zi aceasta pandemie mondiala”, a explicat medicul José Esparza, principalul consilier stiintific al Fundatiei Gates în ceea ce priveste vaccinurile anti-SIDA. El a adaugat ca descoperirea unui vaccin contra acestei maladii reprezinta o mare provocare stiintifica.

Cercetatorii care vor beneficia de aceste fonduri se afla în Australia, Austria, Belgia, Camerun, Canada, Danemarca, Franta, Germania, India, Japonia, Olanda, Africa de Sud, Spania, Suedia, Elvetia, Uganda, Marea Britanie, Statele Unite si Zambia.

Conform datelor oficiale, în prezent exista aproximat iv 42 de milioane de persoane infectate cu virusul SIDA si anual mor în jur de trei milioane de oameni din cauza acestei maladii. Africa subsahariana este regiunea cea mai afectata de aceasta boala.

În anii ’80, cercetatorii au crezut ca va fi foarte usor sa se creeze un vaccin împotriva acestui virus. Totusi, un vaccin cu adevarat eficace nu a fost înca descoperit, desi exista peste 30 de tratamente în diferite stadii de testare pe subiecti umani infectati.

Problema este ca virusul, care din 1981 a ucis peste 25 de milioane de oameni, ataca celulele sistemului imunitar. Virusul sufera mutatii constante, fiind practic o tinta în miscare.