Gates versus Mandruta

Apropo.ro / 12.12.2001, 12:09
Gates versus Mandruta
PRO TV difuzeaza, miercuri, de la ora 22.45, un program special în care Bill Gates, fondatorul Microsoft, se adreseaza direct poporului român: timp de o ora Lucian Mîndruța va sta de vorba cu unul dintre cei mai admirați oameni de pe planeta. Povestea acestui interviu

PRO TV difuzeaza, miercuri, de la ora 22.45, un program special în care Bill Gates, fondatorul Microsoft, se adreseaza direct poporului român: timp de o ora Lucian Mîndruța va sta de vorba cu unul dintre cei mai admirați oameni de pe planeta.

Povestea acestui interviu este frumoasa și spectaculoasa, pentru ca Lucian Mîndruța, ca orice ziarist din lumea aceasta, putea doar sa viseze ca va trai poate cea mai emoționanta jumatate de ora din cariera sa. El își amintește ca de Craciunul anului 2000, echipa de la Știrile PRO TV s-a gîndit sa intervieveze personalitați marcante ale lumii, iar lui Mîndruța, care se pricepea la calculatoare, i-a „revenit” marele Bill Gates.

Lucian l-a întîlnit prima oara pe cel mai bogat om din lume la New York. „Am fost acolo pentru lansarea MS Office Xp, însa am participat doar la un seminar unde l-am împarțit pe Gates cu alte 300 de persoane”, își amintește Lucian. El a perseverat și a obținut o jumatate de ora cu Gates, la Praga, în luna decembrie a acestui an.

De la începutul și pîna la sfîrșitul interviului, Lucian nu a reușit sa scape de emoțiile care l-au copleșit pur și simplu. „Am uitat vreo trei întrebari, am uitat sa-i spun cameramanului sa faca vreo doua-trei poze și pentru ziar, am uitat sa ma fotografiez cu Gates. Și asta numai din cauza emoțiilor”, marturisește ca un elev în fața discipolului Lucian Mîndruța.

Fața în fața cu unul dintre cei mai puternici și mai inteligenți oameni din lume, Lucian a încercat sa afle de la el însuși povestea afacerii lui uriașe pe care se pare ca se construiește prezentul omenirii. Interviul în premiera pentru România aduce în prima linie viziunea lui, foarte importanta, despre viitorul lumii și al tehnologiilor informatice.

Prin vorbele sale, Bill Gates ofera și prețioase lecții pentru viitorul României. El spune ca trebuie ca românii sa-și plateasca bine creierele și sa le respecte mai mult decît orice alta resursa. „Nu mi s-a parut preocupat de lucrurile lumești. E limpede ca are o viziune despre cum trebuie sa arate lumea, și pare ca puține lucruri în afara de asta îl mai intereseaza”, a declarat Lucian în urma discuției cu Bill Gates.

Paradoxal, Gates nu i-a parut lui Mîndruța nici foarte pretențios îmbracat și nici foarte plin de el. „În multe privințe parea un puști pasionat de calculatoare care a reușit sa dea lovitura”, spune amuzat Lucian.