Gaudeamus 2018: Lansarea unei noi colecţii şi alte surprize pentru cititori

De: Alexandra Necsoiu / 05.11.2018, 14:29
Gaudeamus 2018: Lansarea unei noi colecţii şi alte surprize pentru cititori
Editura Crux Publishing are plăcerea să vă invite la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus 2018. Evenimentul are loc între 14 şi 18 noiembrie la Romexpo Bucureşti, în pavilionul central şi pe care îi găsiţi pe nivelul 3.20, la standul 103. Aşa cum v-aţi obişnuit deja, veţi regăsi noutăţile toamnei, pachete-cadou, câteva mici surprize, scriitori, colaboratori, promotori şi literatură de cea mai bună calitate.

Interesaţi de cultură şi popularizarea ştiinţelor, am decis ca anul acesta să lansăm o nouă colecţie dedicată exclusiv educaţiei. Aşadar, momentul toamnei îl reprezintă lansarea colecţiei ACADEMICA, ce debutează cu un prim volum dedicat studenţilor la psihologie şi tuturor celor care sunt preocupaţi de acest domeniu.

Mai mult, fidelă misiunii sale de a-i readuce în atenţia publicului roman pe marii clasici ai literaturii universale, editura Crux Publishing are bucuria de a vă invita la lansarea unui nou volum de aventuri ce-l are ca protagonist pe celebrul Conan Barbarul (Robert E. Howard).

Iată care sunt momentele speciale care vă aşteaptă anul acesta la Gaudeamus!

CONAN BARBARUL (Robert E. Howard)- Experţii consideră că prin intermediul celor două poveşti incluse în acest volum, Robert E. Howard a dat naştere universului lui Conan, ţesând şi rafinând detaliile Hyboriei la nivel artistic.

Phoenix pe o sabie şi Turnul elefantului reprezintă, în fapt, rampa de lansare pentru succesul pe care îl vor cunoaşte ulterior Howard şi Conan în istoria literaturii.

Şi aici, ca şi în alte opere centrate pe aventurile cimerianului, scriitorul face uz de stilul personal care l-a consacrat ca părinte al speciei sword and sworcery: detalii bogate, dar deloc plictisitoare, o lume vastă şi plină de mistere, acţiune dinamică, nenumărate confruntări şi lupte pe viaţă şi pe moarte, un erou versatil cu o personalitate puternică, o bogăţie uluitoare de elemente supranaturale – opuse protagonistului – şi atemporalul triumf al binelui asupra răului.

În aceste două poveşti, aflate într-o subtilă legătură a cărei descoperire îl va încânta pe cititor, Conan Barbarul îşi câştigă şi îşi desăvârşeşte statutul de simbol în cultura universală.

 

CAIETUL ROXANEI (Ştefan Bolea)- Un jurnal cum puţine mai sunt, Caietul Roxanei îţi prăjeşte creierul în timp ce îţi frânge inima pe ritm de metale grele sau muzică simfonică. Fiecare rând, fiecare frază poartă cu sine lirismul poetului premiat, analiza pătrunzătoare a filosofului reputat şi stilistica ireproşabilă a scriitorului talentat.

Istorii de dragoste am mai citit, dar rareori suntem făcuţi martori la poveşti despre minţi. Autorul nu este nici pe departe necredibil, aşa cum te-ai aştepta de la un jurnal. Din contră. Hyperion-ul nostru îşi dezvăluie toate ascunzişurile, toate secretele şi toate colţurile întunecate fără nici un fel de rezerve. Îşi deschide larg temniţele sufletului, îşi despoaie cugetul de tare, sparge baierele convenţionalului, sfâşie straiele auto-conservării şi corectitudinii politice (în care suntem toţi înveşmântaţi) pentru a-şi dezvălui mintea în cele mai intime şi mai infernale manifestări ale sale. Un superb exerciţiu de sinceritate masochistă, în care nimic nu rămâne tabu.

Un Luceafărul 2.0 în proză, dacă poetul nepereche ar fi continuat povestea, Caietul Roxanei este pe lângă jurnalul unei iubiri incandescente, şi cronica unei maturizări depline, al împlinirii ultime, dovada vie a faptului că lucrurile care nu te ucid te fac mai… straniu. Căci urmează Caietul Psihopatului, povestea de care Hyperion Întâiul, din păcate, nu s-a mai bucurat.

 

TAINELE PSIHOLOGIEI (Răzvan T. Coloja)- Volumul Tainele Psihologiei. 176 de curiozităţi îşi doreşte să informeze corespunzător publicul asupra celor mai des-întâlnite probleme şi concepte din psihologie. În cele 176 de texte, autorul atinge subiecte precum tulburările de personalitate, bolile mintale, depresia, anxietatea, fobiile. Discută despre psihologia sexualităţii, a reclamei, psihologia copilului şi a relaţiei de cuplu.

Analizează curiozităţi din lumea memoriei şi a neuropsihologiei; te învaţă de ce visăm şi ce anume este imaginaţia. Descrie filme, cărţi şi celebrităţi care prezintă unele problemele izvorâte pe filieră psihologică şi – nu în ultimul rând – îţi spune de ce să nu te fereşti de psiholog într-o Românie reticentă. Un ghid atât pentru începătorii într-ale psihologiei cât şi pentru curioşi.

Toate informaţiile prezente în acest compendiu sunt însoţite şi susţinute de studii de dată recentă din domenii ca neuroştiinţele cognitive, psihologie clinică, psihiatrie, medicină etc. Dincolo de a fi însă numai un manual, volumul Tainele Psihologiei. 176 de curiozităţi conţine şi o parte însemnată dedicată demitizării unor concepte vehiculate de presă, industria de cinema sau literatură. Prin lupa cercetării ştiinţifice, Răzvan T. Coloja prezintă şi discută aspecte de psihologie care trec de bariera academică dar de care ne lovim în viaţa de zi cu zi.

Volumul ne prezintă, aşa cum îi sugerează şi titlul, o seamă de curiozităţi menite să ne deschidă orizonturile, să ne pună în alertă şi să ne ajute să dăm sens lucrurilor pe care le simţim, comportamentelor celorlalţi şi modului în care evoluează lumea şi societatea în jurul nostru, devenind astfel un excelent instrument de studiu şi analiză. 

 

CAMERA 66(6) (Sorin-Mihai Grad)- O cameră de cămin studenţesc dintr-un Cluj prins între milenii (şi care nu bănuia cât de cool va deveni peste ani) se povesteşte pe şase voci care uneori se confundă între ele, în discuţii spumoase, care te vor face să fii un om mai vesel şi să vrei să-ţi retrăieşti studenţia.

Prea cuminţi pentru un asemenea loc şi prea neserioşi pentru ce avea să-i aştepte după facultate, cei şase locatari ai camerei 66(6) dezbat problemele lumii din unghiuri la care nu se gândesc nici ei, fără teamă de tabuuri sau (in)corectitudini politice.

Cartofu are succes doar la prietenele fetelor care-i plac, Sigi pariază că într-o zi va rosti doar cuvântul „satana”, Nae aduce o veveriţă în cameră, Hake refuză să meargă cu colegii la striptease, Klu şi-a rătăcit accentul basarabean undeva prin Ardeal, în timp ce Epi primeşte o mită destinată altcuiva.

Iar când apare şi Internetul în cameră, lucrurile o iau razna de tot.