Gaura neagră din Calea Lactee „gătește” gaz cald

De: Mihaela Enache / 10.05.2013, 13:30
Gaura neagră din Calea Lactee „gătește
Cu ajutorul observatorului ESA Herschel, astronomii au putut face descoperiri detaliate de gaz molecular surprinzător de fierbinte, care ar putea orbita sau desprinde din supermasiva gaură neagră din centrul galaxiei noastre, Calea Lactee.

Gaura neagră este localizată într-o regiune cunoscută sub numele de Sagittarius A – Sgr A – după o sursă radio din apropiere. Aceasta are o masă de aproximativ patru milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru și se află la o distanță de aproximativ 26.000 de ani-lumină distanță de sistemul nostru solar.

Chiar și la această distanță, ea se află de câteva sute de ori mai aproape de noi decât orice altă galaxie cu o gaură neagră în centru, ceea ce o face să fie un laborator natural ideal pentru a studia mediul din jurul acestor obiecte enigmatice.

Cantități mari de praf se află între planul Căii Lactee de aici și centrul său, eclipsând punctul nostru de vedere, la lungimi de undă vizibile. Dar lungimile undă de departe cu infraroșu pot „vedea” prin praf, oferind astfel oamenilor de știință de la Herschel șansa de a studia zona turbulentă cea mai intimă a galaxiei noastre, în detaliu.

Harschel a detectat o mare varietate de molecule simple în inima Căii Lactee, inclusiv monoxid de carbon, vapori de apă și acid cianhidric. Prin analiza semnăturii acestor molecule, astronomii au fost capabili să testeze unele dintre proprietățile fundamentale ale gazului interstelar din jurul găurii negre.

Cea mai mare surpriză a fost cât de cald devine gazul în regiunea centrală a galaxiei. Cel puțin o parte din acesta are 1000 de grade Celsius, mult mai fierbinte decât norii interstelari tipici, care au, de obicei, cu câteva grade deasupra -273 grade Celsius de zero absolut.

În plus față de radiația stelară, echipa cercetătorilor au emis ipoteza ca aceste emisii ale șocurilor puternice de gaz extrem de magnetizat ar putea fi un factor care să contribuie semnificativ la temperaturile înalte. Astfel de șocuri pot fi generate în ciocnirile dintre nori de gaz sau într-un material care plutește la viteză mare dinspre stele și protostele.ax