GELOZIA, bat-o vina!

Apropo.ro / 30.08.2004, 14:40
GELOZIA, bat-o vina!
Fiecare femeie își dorește sa auda din gura iubitului ei magicele cuvinte: vreau sa fii numai a mea! Dar nu te grabi sa te bucuri, atunci cand ai parte de asemenea vorbe. Afla mai întai ce se ascunde în spatele lor. Dorința de posesiune exista de cand e lumea și


Fiecare femeie își dorește sa auda din gura iubitului ei magicele cuvinte: vreau sa fii numai a mea! Dar nu te grabi sa te bucuri, atunci cand ai parte de asemenea vorbe. Afla mai întai ce se ascunde în spatele lor.

Dorința de posesiune exista de cand e lumea și pamantul. Adam și Eva doreau sa fie deținatorii cunoștinței binelui și raului, dar pentru asta au pacatuit și au fost pedepsiți. Totuși, dorința de a avea nu e un pacat, atata vreme cat nu afecteaza pe nimeni și nimic. Dar atunci cand se transforma în obsesie, posesiunea poate fi periculoasa.

Tradare, dar sa stiu si eu

Iți petreci mult timp la serviciu, iar asta îl scoate din minți pe partenerul tau. Ei bine, dar pe cine n-ar deranja? Îndragostiții sunt mereu în criza de timp, ar vrea sa stea cat mai mult împreuna, rupți de tot ceea ce este în jurul lor. Din nefericire, acest lucru nu este posibil vreme îndelungata. Așa ca, nu ramane decat acceptarea. Și totuși, exista barbați care se opun. Prefera sa-și țina iubita acasa, doar ca sa se asigure ca sta departe de ochii altora. Alții, chiar daca accepta cu greu ca partenera sa munceasca, o supravegheaza strict. Unii, din cale afara de geloși, suspecteaza orice: o mica întarziere, o convorbire telefonica a iubitei cu o persoana pe care el n-o cunoaște. Devine gelos chiar și pe lucrurile (calculator, carți) care-i rapesc pentru cateva clipe partenera. Și chiar daca este conștient ca toate acestea sunt inofensive, undeva în mintea lui duce o lupta cu rivalii pentru iubita sa. Daca ai de-a face cu un asemenea barbat, înainte de a închega o relație de durata, întreaba-te daca vei putea suporta calvarul geloziei o viața întreaga.

Iubire sau egoism?

O face din dragoste, caci numai cine iubește este gelos. Aceasta scuza este falsa. E adevarat ca fiecare dintre noi este stapanit de un dram de gelozie, dar acest sentiment este, în definitiv, tot o forma de manifestare a posesiunii. Dar ce iubire este aceea în care partenerul are mereu nevoie de confirmarea fidelitații? Cat de îndragostita poți fi de un barbat care îți pune la îndoiala fiecare gest sau privire, care te urmarește la fiecare pas? Atunci cand iubești pe cineva, nu-i îngradești în nici un fel libertatea. Geloșii sunt persoane egoiste, care încearca sa-și impuna voința indiferent de dorințele sau nevoile celuilalt. Acest lucru se întampla chiar și în pat. Tu ești cea care trebuie sa i te daruiești, sa oferi placeri. }ie nu ți se cuvine nimic. Un astfel de comportament nu-ți va aduce împliniri și satisfacții sexuale. Însa nu e totul pierdut. Depinde de amandoi. Daca îl iubești și știi ca și el are aceleași sentimente pentru tine, nu mai ramane decat sa gasiți leacul geloziei. Daca nu mai simți nimic pentru el și nici nu mai dorești sa-i fii alaturi, cauta pe altcineva. Daca tu ești persoana care suferi de boala geloziei și nu vrei sa-l pierzi pe barbatul vieții tale, lupta sa scapi de ea.

Explorarea În intimitate

Primul pas este cel legat de aflarea dorințelor celuilalt. Daca vezi ca interesul lui începe sa scada, nu-i refuza nici o placere. El va sesiza schimbarea. Daca e învațat numai sa primeasca, discuta cu el și spune-i nevoile tale. Fii sincera cu tine, dar și cu el, și cadeți de comun acord asupra modului de a privi anumite lucruri și gesturi. Explica-i ca, daca te îmbraci sexy, nu vrei sa seduci pe nimeni altcineva, daca ieși cu o prietena la o bere nu înseamna ca-l înșeli și ofera-i singura toate detaliile, înainte de-a te lua el la întrebari. Daca îl suspectezi ca ar avea relații extraconjugale, roaga-l sa-ți povesteasca în amanunt ce face, dar promite-i ca nu-i vei pune la îndoiala spusele. Interdicțiile nu duc la nimic bun, dimpotriva, partenerul se va simți frustrat, neliniștit, îngradit, iar iubirea va scadea în intensitate. Evident, în timp și dorința de-a face sex cu persoana care-i limiteaza nevoile. Nu uita, partenerul de pat nu este proprietatea ta, așa cum nici tu nu ești proprietatea lui!