Genele determina cât de nociva este cofeina

Apropo.ro / 14.03.2006, 17:33
Genele determina cât de nociva este cofeina
Cofeina din cafea este nesanatoasa pentru unii, dar benefica pentru alții și asta din pricina unei gene care determina cât de repede produsul chimic este metabolizat, potrivit unui studiu. De vreme ce testele pentru a determina ce fel de gena avem nu sunt chiar la îndemâna și

Cofeina din cafea este nesanatoasa pentru unii, dar benefica pentru alții și asta din pricina unei gene care determina cât de repede produsul chimic este metabolizat, potrivit unui studiu.

De vreme ce testele pentru a determina ce fel de gena avem nu sunt chiar la îndemâna și nu putem sa ne dam seama cât de repede corpul nostru asimileaza și elimina cofeina, recomandarea autorilor studiului este sa nu consumam mai mult de patru cești de cafea pe zi.

Ceva mai mult de jumatate dintre cei 4 000 de participanții la studiu, care au trait în Costa Rica, o țara bogata în plantații de cafea, între 1994 și 2004, au prezentat gena care determina asimilarea lenta, în timp ce restul – gena care determina asimilarea rapida. Jumatate suferisera atacuri de cord, iar cealata jumatate nu au avut probleme cu inima.

„Am descoperit ca cei care aveau versiunea lenta a genei își creșteau riscul de a suferi un atac de cord chiar și dupa doua cești de cafea pe zi”, a menționat autorul studiului, Ahmed El-Sohemy, de la Universitatea din Toronto. El a precizat ca pentru cei cu varianta lenta, doua cești de cafea mareau riscul de atac de cord cu 36%, în timp ce același risc era crescut cu 64% dupa consumarea a patru cești de cafea.

„Pentru cei care au varianta rapida, nu a aparut nici o creștere a riscului, chiar și dupa consumarea a patru sau mai multe cești de cafea pe zi”, a povestit doctorul. „Cea mai surprinzatoare descoperire a fost ca pentru cei care metabolizau cafeaua rapid și erau trecuți de 50 de ani, una pâna la trei cești de cafea consumate pe zi erau asociate cu o descreștere a riscului de infarct”, a mai precizat cercetatorul.

„Din nefericire un individ nu poate sa determine daca are gena rapida sau cea lenta pentru ca, deși poate simți efectele cofeinei asupra sistemului nervos, el nu poate sa le simta asupra vaselor de sânge”, a conchis doctorul El-Sohemy. El a menționat ca acesta este primul studiu asupra legaturii dintre cofeina și bolile de inima care ia în calcul componenta genetica a felului în care fiecare metabolizeaza substanța.