Generalul si-a regasit trupa

Apropo.ro / 12.02.2002, 08:13
Generalul si-a regasit trupa
Dupa 3 ani, 7 luni si 11 zile, Iordanescu s-a reîntîlnit ieri la Paris cu ultimii mohicani ai "generatiei de aur". Revederea cu Gica Popescu, Dorinel Munteanu, Adrian Ilie si Viorel Moldovan s-a produs tot în Franta, locul unde Generalul s-a despartit de echipa nationala pe 30 iunie 1998, la

Dupa 3 ani, 7 luni si 11 zile, Iordanescu s-a reîntîlnit ieri la Paris cu ultimii mohicani ai „generatiei de aur”. Revederea cu Gica Popescu, Dorinel Munteanu, Adrian Ilie si Viorel Moldovan s-a produs tot în Franta, locul unde Generalul s-a despartit de echipa nationala pe 30 iunie 1998, la finalul meciului România – Croatia 0-1 de la Bordeaux din optimile de finala ale CM

Parisul i-a întîmpinat pe români cu o mica surpriza. Cu un sfert de ora înainte de aterizarea avionului ce venea de la Bucuresti, în aeroportul Roissy – Charles de Gaulle s-a dat alarma: amenintare terorista! Despre ce era vorba? În mijlocul unui salon urias, prin care urma sa treaca si delegatia româna, a fost descoperit un geamantan al nimanui. Pierdut sau abandonat? – aceasta era întrebarea care-i framînta pe francezi. În scurt timp, incinta a fost evacuata, iar trupele speciale au trecut la actiune.

Principala temere era ca în bagaj ar fi putut fi o bomba programata sa explodeze fie la o anumita ora, fie printr-o comanda data de la distanta, fie la simpla atingere. Dupa cîteva minute de suspans, „mascatii” francezi au anuntat: alarma falsa! În sacosa nu se afla vreun mecanism infernal, ci doar haine si lenjerie intima… Sositi putin dupa acel incident, românii au scapat de o spaima teribila.

Psihoza atentatelor se manifesta la Paris în felurite moduri. Orice obiect care ar putea ascunde germenii unei apocalipse devine imediat suspect. De aceea, autoritatile cauta sa aduca totul la vedere. Inclusiv cosurile de gunoi de pe strazi: în locul traditionalelor pubele metalice au fost instalati peste tot saci de plastic, transparenti.

Aceasta este atmosfera în care a „plonjat” echipa României. La fel va fi si mîine seara, pe „Stade de France”, unde si pasarea cerului va fi somata sa spuna de unde vine si încotro zboara, în caz ca fîlfîitul aripilor ei i se va parea suspect vreunuia dintre cei aproape 3.000 de oameni pusi sa asigure securitatea stadionului.

Revedere dupa aproape patru ani

O data de retinut: luni, 11 februarie 2002, ora 14:20. A fost momentul cînd, la parterul hotelului „Evergreen Laurel” din Paris, generalul Iordanescu si-a revazut o parte dintre „soldatii” de care s-a despartit în iunie 1998, dupa acel 0-1 cu Croatia la Bordeaux. Gica Popescu, Dorinel Munteanu, Viorel Moldovan… Pe Ghioane îl stia din scurtul „mandat Rapid”, iar cu jucatorii mai tineri a facut cunostinta în premiera. Mircea Sandu a facut si el ochii mari cînd l-a vazut pe „Baciul”: „Oooo, Popescu! Te-am vazut aseara, pe italieni. Bravo, ai jucat bine. Tine-o tot asa!”. Continuarea, nerostita, ar fi fost: „… ca de federatie ma ocup eu!”, stiut fiind ca jucatorul lui Lecce este vehiculat ca posibil candidat la presedintia FRF cînd îsi va agata ghetele în cui.

Ca între pusti

În timpul desfasurarii întîîlnirii dintre Iordanescu si jucatorii cu care a facut istorie la doua turnee finale de Campionat Mondial si unul de Campionat European, tinerii din lotul actual au adoptat o atitudine retrasa. Stranierul „Codrea” le-a povestit lui Rat, Radoi, Stoican si Soava (foto, de la stînga la dreapta) cum a decurs primul meci al lui Mihalcea si Vali Nastase la Genoa si s-a interesat ce mai e prin tara.

„Mireasa” si „dinozaurul” clanului Ganea

Dupa ce si-au luat camerele în primire, jucatorii au coborît la masa, apoi au trecut la somnul de dupa-amiaza. Din lotul de 19 lipseau doar trei „stranieri”: „neamtul” Ionel Ganea, „spaniolul” Adrian Ilie si „italianul” Adrian Mutu. Ganea a ajuns la 14:50, împreuna cu toata familia: parintii, sotia si cei doi copii. „Juniorii” n-au venit însa echipati oricum, ci purtau costume speciale: Ioana (5 ani) o rochie de mireasa, iar George (doi ani si jumatate) o piele de dinozaur! Întreg „clanul Ganea” s-a cazat în acelasi hotel cu echipa nationala. Adrian Ilie a sosit la 15:50, iar Mutu ultimul, la 17:00.

A venit si Felipe

Accidentat si, deci, neconvocat pentru meciul cu Franta, Iulian Filipescu a venit din Spania special pentru a-si saluta colegii si mai ales pe Anghel Iordanescu, antrenorul care, cu ani în urma, l-a luat de prin Divizia B pentru a-l arunca în fotbalul mare. Felipe a intrat rapid în vizorul lui Stelea: „Ce urît esti, Doamne!”. Apoi, fostul portar al clubului spaniol Salamanca a continuat, rîzînd: „! Nu vorbesc cu !”, aluzie la faptul ca în mandatul lui Boloni se formase asa-zisul „clan spaniol” care nu-l agrea din cale afara de mult pe selectioner.

Sursa:www.prosport.ro