Germania își „exportă” bunicii în Polonia

Apropo.ro / 16.09.2013, 15:00
Germania își
Multe dintre familiile cu bunici din Germania preferă să-i ducă pe aceștia la centre de îngrijire din Polonia, din cauza costurilor.

Practica de a trimite bătrânii în Polonia a devenit un trend în Germania, un important ziar local din Munchen comparând situația cu practica unor țări de a-și exporta deșeurile, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Tot mai multe familii consideră însă că Polonia reprezintă cea mai bună variantă pentru a asigura bătrânilor o îngijire de calitate la costuri rezonabile, aproape imposibil de găsit în Germania.

Proprietarii unui complex de îngrijire a bătrânilor din stațiunea poloneză de ski Szklarska Poreba estimează că numărul rezidenților germani se apropie de jumătate din capacitatea de cazare. Bătrânii sunt cazați în vile de lux, unde au parte de îngrijire permanentă și ședințe de terapie.

Astfel de servicii costă în Polonia până la 1.200 de euro pe lună, față de 3.250 euro în Germania. Sistemul social din Germania poate subvenționa până la 1.550 euro din costul îngrijirii la un centru din țară, sau până la 700 de euro în afara granițelor. Diferența trebuie asigurată din pensie, sau de către familie.

Citește mai multe detalii despre bătrănii germani, îngrijiți la centre de îngrijire din străinătate, pe Mediafax.ro