Germania ridica o parte din restrictiile pentru romani de pe piata muncii

Apropo.ro / 08.12.2011, 09:41
Germania ridica o parte din restrictiile pentru romani de pe piata muncii
Guvernul federal de la Berlin a decis ieri inlesnirea accesului fortei calificate de munca din Romania pe piata muncii din Germania, ridicand o parte din restrictiile in vigoare pana acum.

Astfel, incepand de anul viitor, nu va mai fi nevoie de permisul de munca obligatoriu pentru urmatoarele categorii: absolventii de facultate care solicita un loc de munca corespunzator pregatirii lor; persoanele care vor incepe o pregatire profesionala intr-o intreprindere si persoanele care acceseaza locuri de munca sezoniere.

Totodata, in cazul locurilor de munca in care pregatirea si calificarea profesionala este una standardizata a fost exclusa verificarea prioritatii. Prin urmare, nu se va mai verifica, mai intai, daca pentru acel loc de munca exista, in Germania, o persoana in cautarea unui loc de munca.

Zece dintre cele 26 de state membre UE (fara Romania) aplica restrictii cetatenilor romani pe piata muncii, acestora adaugandu-li-se si alte state europene precum Norvegia sau Elvetia.

Potrivit legislatiei comunitare, este posibila restrictionarea liberei circulatii pe piata muncii pentru cetatenii din statele nou-intrate in UE. Restrictiile pot fi aplicate pentru o perioada de maximum 7 ani, astfel ca, in cazul Romaniei si Bulgariei, limitarile impuse pe piata muncii mai pot fi mentinute pana cel mai tarziu la 1 ianuarie 2014.