Germania și Polonia propun alegerea liderilor UE direct de cetățeni

De: Marian Andrei / 18.09.2012, 09:37
Germania și Polonia propun alegerea liderilor UE direct de cetățeni
Germania și Polonia au susținut ieri ideea alegerii directe a liderilor Uniunii Europene de către cetățeni, pentru a face față euroscepticismului alimentat în special de criza datoriilor.

„Ne-am gândit la o modalitate prin care să restabilim încrederea în Uniunea Europeană„, a declarat ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle (foto), care a participat la Varșovia la o întâlnire a grupului de reflecție privind viitorul UE.

Grupul, format din miniștri de Externe din 11 țări europene, se pregătește să prezinte o serie de recomandări președintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, și președintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, două organisme europene în care liderii nu sunt aleși în mod democratic.

„Cred că este decisiv și esențial să aducem mai multă transparență și democrație în instituțiile noastre și mă bucură ideea alegerilor directe în Uniunea Europeană. Cred că ar fi un răspuns bun la lipsa de încredere cu care ne confruntăm în prezent în UE”, a declarat Westerwelle.

„Avem propuneri concrete și instituționale. Alegerea directă a înalților responsabili este una dintre aceste posibilități„, l-a susținut omologul său polonez, Radoslaw Sikorski.