Germania va repatria aproape 700 tone de aur, jumătate din rezerva țării

De: Marian Andrei / 17.01.2013, 09:51
Germania va repatria aproape 700 tone de aur, jumătate din rezerva țării
Banca centrală a Germaniei, Bundesbank, va repatria aproape 700 de tone de euro, cu o valoare de piață de 27 de miliarde de euro, până în 2020, decizia fiind luată în urma presiunilor publice.

Instituția va transfera la Frankfurt întraga cantitate de aur de 374 de tone stocată în prezent la Banca Franței, precum și circa 300 de tone dintr-un total de 1.700 de tone păstrate la Rezerva Federală (Fed) din New York.

În urma acestui transport, care este unul dintre cele mai mari făcute vreodată, jumătate din rezerva de aur a Germaniei va fi păstrată în țară, iar restul la New York și o mică parte la Banca Angliei.

Germania nu este prima țară care își repatriază din rezervele de aur. Alte state, între care Venezuela, Iran și Libia, au reacționat în acest fel la frica de confiscare a activelor, în urma sancțiunilor internaționale.

„În Germania există multă emoție populară legată de rezervele de aur. Aurul păstrat la banca centrală aduce încredere. Creăm încredere acasă și avem posibilitatea să schimbăm aur rapid în valută”, a arătat Carl-Ludwig Thiele, membru în conducerea Bubdesbank.

Germania, cu rezerve de aur de 3.400 de tone, este pe locul al doilea în lume după Statele Unite, care dețin peste 8.100 de tone. Pe locurile următoare se află Italia și Franța, cu peste 2.400 de tone, urmate de China cu 1.054 tone, Elveția cu 1.040 tone, Rusia cu peste 900 tone și Japonia cu 765 tone.