Ghid: Ce este și cum se utilizeză Cardul obligatoriu de asigurări de sănătate

De: Marian Andrei / 03.01.2013, 16:10
Cardul electronic de asigurări de sănătate (CEAS) reprezintă documentul de identificare (altfel spus "buletinul") pacientului în sistemul de sănătate.

Ce este cardul de asigurări de sănătate?

Cardul electronic de asigurări de sănătate (CEAS) reprezintă documentul de identificare (altfel spus „buletinul”) pacientului în sistemul de sănătate.

La ce folosește?

Cu ajutorul acestui document, pacientul se va identifica mai ușor în sistem, iar medicul va ști dacă este asigurat sau nu. Pratic, cardul atestă că o persoană este asigurată și poate beneficia de servicii gratuite de la stat. Toate persoanele asigurate de peste 18 ani vor avea card de sănătate.

Cum se obține?

Cardurile sunt distribuite de către medicii de familie. Medicii primesc aceste carduri de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Fiecare medic de familie trebuie să preia de la Casa Județeană de Asigurări de sănătate, când va fi programat, întregul lot de carduri aferent listei sale de asigurați și să-l distribuie pe parcursul a 3 luni. După această perioadă cardurile sunt aduse la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparține, unde sunt păstrate până asigurații le vor solicita.

Când/cum se utilizează?

Cardul se folosește la fiecare vizită la medicul de familie sau la spital, dar și în cazul urgențelor. Pentru a fi funcțional, cardul trebuie activat. Când se înmânează cardul pentru prima oară, trebuie personalizat PIN-ul de acces format din 4 cifre. PIN-ul trebuie reținut pentru că va fi solicitat de către medic la fiecare vizită.

Ce informații sunt trecute pe card?

Cardul va conține obligatoriu date precum numele și codul unic de asigurat (diferit de CNP), numărul cardului, data expirării. Medicul de familie este singura persoană care are dreptul și poate să treacă pe card date precum grupa sanguină și Rh-ul, bolile cu risc vital și cele cronice dar și dacă asiguratul este sau dorește să devină donator de organe. Dacă nu dorește ca aceste date să fie trecute pe card, pacientul poate să refuze. Totodată, pe card vor mai putea fi trecute datele de contact a două persoane care la nevoie pot să ofere informații despre starea de sănătate, despre boli sau despre medicația pe care un asigurat o ia.

Cât timp este valabil cardul de sănătate ?

Cardul este valabil cinci ani.

Cât costă?

Cardul este distribuit gratuit, costul fiind suportat de Ministerul Sănătății.

Ce se întâmplă în situația în care cardul este pierdut/uitat acasă ?

Se solicită eliberarea unui nou document, costul în acest caz fiind suportat de asigurat. Furtul sau pierderea se anunță la Casa de Asigurări de Sănătate în termen de 15 zile. Asiguratul va primi un nou card după 30 de zile, iar între timp servicile medicale sunt oferite pe baza unei adeverințe eliberate de Casă

De când se folosește acest card?

Nu a fost anunțată luna de la care acest card va fi folosit.

Poate fi folosit în străinătate ?

Nu. Cardul electronic de asigurări de sănătate este valabil numai pe teritorul României. Pentru urgențe medicale în Uniunea Europeană se folosește cardul european de asigurări sociale de sănătate.