Ghid de calatorie in Schengen

Apropo.ro / 20.12.2001, 12:05
Ghid de calatorie in Schengen
Ministerul Turismului va lansa, pana la sfirsitul anului, in colaborare cu Ministerul de Interne, un ghid de calatorie in spatiul Schengen, a anuntat, ministrul Turismului, Dan Matei Agathon. "Vrem sa evitam surprizele si sa incercam sa-i descurajam pe cei care vor sa iasa din tara cu


Ministerul Turismului va lansa, pana la sfirsitul anului, in colaborare cu Ministerul de Interne, un ghid de calatorie in spatiul Schengen, a anuntat, ministrul Turismului, Dan Matei Agathon.

„Vrem sa evitam surprizele si sa incercam sa-i descurajam pe cei care vor sa iasa din tara cu alte scopuri decit acelea de a vizita sau a face afaceri in tarile respective”, a spus Agathon.

Ghidul se va distribui gratuit si va cuprinde toate informatiile necesare celor care calatoresc in spatiul Schengen, incepind cu documentele necesare calatoriei – asigurarea medicala, pasaportul valabil – si pina la informatii utile din statele UE.

Ministrul Turismului a mai spus ca nu va retrage de la punctele de trecere a frontierei inspectorii ministerului care controleaza legalitatea documentelor agentiilor de turism, considerind oportuna prezenta lor acolo pentru o perioada nedeterminata.

Citeva reguli de respectare a calatoriei in spatiul Schengen au fost lansate si de MAE. Prin acestea, cetatenii sint avertizati ca, depasirea cu o zi a trei luni, intr-un semestru, inseamna sedere ilegala iar autoritatile competente nu vor mai permite intrarea in statele Schengen, pe o perioada cuprinsa intre 5 si 10 ani, a persoanei care nu respecta regula sederii pina la 90 de zile

La sosirea intr-un stat membru Schengen, cetatenii români au obligatia sa respecte legile si reglementarile locale si, daca nu sint cazati intr-o unitate hoteliera, sa notifice prezenta lor organelor de politie.

Autoritatile de frontiera pot refuza iesirea din tara a persoanelor care nu au pasaport valabil sau daca pasaportul este deteriorat ori falsificat, daca nu au suficiente mijloace de subzistenta (o suma de bani in euro sau alta valuta liber convertibila, carti de credit sau CEC-uri de calatorie), asigurare medicala sau bilet de calatorie dus-intors (suma solicitata de autoritatile române este acoperitoare).
www.mediafax.ro