Ghimbirul și proprietățile sale terapeutice

Apropo.ro / 10.01.2015, 17:00
Ghimbirul este un condiment puternic cu proprietăți multiple, benefice, asupra organismului uman. Ceaiul de ghimbir este bun în curele de slăbire și în răceală și gripă.

Confucius amintea de ghimbir în scrierile sale. Indienii și chinezii îl folosesc regulat la prepararea mâncărurilor, deserturilor, ceaiurilor, pentru imunizare, răceli și multe altele.

Fiind un bun energizant, ghimbirul nu este foarte recomandat seara.

Partea care se consumă de la ghimbir este rizomul, rădăcina, ce are forma noduroasă și culoarea deschisă. Poate fi consumat atât în stare proaspătă, cât și murat, uscat, confiat, fulgi sau pulbere.

 

himbirul poate fi replantat în ghivecele din locuință, pentru a avea tot timpul anului. Se rup bucăți din rizomul de ghimbir și se pun în pământ. Nimic mai simplu.

ghimbir

Ghimbirul este bogat în vitamine și minerale

Proprietățile ghimbirului sunt multimple. El conține vitamine precum retinol, vitamina B3, B5, A, C, E, tocoferol, acid ascorbic, dar și minerale precum fier, magneziu, fosfor, mangan, siliciu, potasiu și zinc.

Ghimbirul este un bun calmant pentru durerile abdominale, calmant și pentru inflamații ale gâtului, răgușeală, sinuzite, febră, congestii respiratorii și eliminare de mucozități.

De asemenea, ghimbirul oferă organismului vitalitate, ameliorează starea de greață și vomă, calmează durerile în gât, tratează indigestia, balonarea, bronșita, are efect afrodisiac, favorizează secreția bilei și mobilitatea vezicii urinare, și este un bun aliat în lupta împotriva kilogramelor în plus. Ghimbirul este bun și pentru cei care suferă de rău de mașină sau au probleme cu circulația. Rondelele proaspete de ghimbir sunt bune și în lupta împotriva alopeciei.

Datorită conținutului de vitamine și minerale, dar și antioxidanți, ghimbirul ajută organismul să reziste mai bine în fața bolilor și răcelilor, dar are și efect de înfrumusețare – pentru piele, unghii, păr și dinți.

Ghimbirul nu are contraindicații, dar dacă este luat în doze prea mari provoacă arsuri intestinale.

Ghimbirul este recomandat pentru consum mai mult cel proaspăt. Tulpinile trebuie să fie ferme, fără aspect zbârcit sau de culori închise.

Sucul proaspăt de ghimbir, bun împotriva simptomelor răcelii

Sucul proaspăt de ghimbir este bun pentru un nas înfundat, dureri de cap, tuse sau febră. Pentru a-i mai reduce iuțeala se poate face și un decoct de ghimbir. În 250 ml apă se fierb 2 cm de rădăcină de ghimbir tăiat felii, circa 10 minute.

Cei care au rău de mașină pot încerca să țină în gură o feliuță de ghimbir pentru ameliorarea simptomelor.

Gingerolul din ghimbir are un rol inflamator, astfel fiind indicat celor care suferă de artrită reumatoidă sau oseoartrită. Și nu numai.

Studiile efectuate până acum arată că și gravidele pot consuma ghimbir, în porții moderate.

De altfel, nici nu se poate consuma o mai mare cantitate de ghimbir odată, el având substanțe active în mod concentrat.

O altă metodă de a consuma ghimbirul este de ceai – se pun într-un vas câteva felii de ghimbir, peste care se adaugă apă clocotită. După preferințe se mai poate adăuga, la final, scorțișoară, lămâie și miere.

ghimbir

 

Ghimbirul poate fi consumat zilnic, moderat

De asemenea, ghimbirul poate fi inclus în alimentația zilnică în cantități moderate – ras și adăugat în diferite preparare culinare, salate, deserturi sau băuturi.

Ceaiul de ghimbir, dar și ghimbirul în general, este un bun antioxidant și ajută la arderea grăsimilor.

Consumul de ghimbir ajută și la oprirea dezvoltării celulelor cancerigene ovariene.

Mai puteti prepara ceaiul de ghimbir și astfel: la 1 l de apă se adaugă circa 5 cm rădăcină rasă, când apa fierbe. Se mai lasă la fiert un minut, după care se stinge flacăra și se lasă acoperit 30 de minute. Se strecoară și se pot consuma trei căni pe zi, cu înghițituri mici.

După preferințe se adaugă miere și lămâie, scorțișoară.

Ceaiul de ghimbir pentru slăbit: peste o linguriță de ghimbir tocat se adaugă un pahar de apă clocotită, o linguriță de miere și o felie de lămâie. Este o băutură ideală pentru cei care au un metabolism lent, căci ghimbirul stimulează digestia și metabolismul. Consumat înainte de masă, ghimbirul reduce senzația de foame.

Ghimbirul în preparatele culinare

Rețetă de pui cu ghimbir

1 pui

– 1 buc ghimbir

– 50 ml ulei de masline

– 1/2 lamaie

– sare, piper

– marar, patrunjel verde

– 1 lingurita boia

 

Mod de preparare:

Se spala puiul si se taie bucati apoi se presara cu sare si piper. Se aseaza bucatile de pui intr-o tava, se presara peste ulei si o cana de apa. Se acopera tava cu folie de aluminiu si se baga in cuptor-ul incins in prealabil. Se curata bucata de ghimbir de coaja si apoi se da prin razatoarea mica. Peste ghimbir se pun 2 linguri ulei de masline, boia de ardei dulce, se stoarce lamaia, se pun verdeturile tocate, o ceasca de apa si se amesteca bine. Dupa aproximativ 30 de minute de cand tava a fost introdusa in cuptor se ia folia si se pune cu o lingurita peste fiecare bucata de pui sosul de ghimbir cu verdeturi. Se introduce tava neacoperita la cuptor si se mai lasa aproximativ 30 de minute pana cand carnea s-a rumenit.

via gatindcumira.blogspot.ro

ghimbir

Prăjitură cu morcovi și ghimbir

4 morcovi, rasi,

* o bucatica mica (cam 2cm) de ghimbir ras,

* 300g faina,

* 200g zahar,

* 150ml ulei,

* 4 oua,

* 100g nuci tocate,

* o lingurita de praf de copt,

* o lingurita de bicarbonat de sodiu,

* o lingurita de scortisoara,

* un praf de nucsoara

* un praf de sare.

* Pentru glazura

* dintr-un pachet de crema de branza (nesarata!),

* 100g unt,

* 200g zahar pudra,

* 1 lingurita esenta de vanilie

* 100g nuci tocate.

 

od de preparare:

Amestecati faina, bicarbonatul, praful de copt, uleiul, zaharul si ouale. Apoi am adaugati mirodeniile, si la sfarsit – morcovii, ghimbirul si nucile.

Turnati compozitia in tava unsa cu unt, si bagati-o la cuptor, la 180 grade pentru 20 de minute – o sa stiti ca e gata facand testul cu scobitoarea (stiti – atunci cand bagi o scobitoare in prajitura si iese curata, inseamna ca e gata).

In timp ce prajitura se racea, i-am facut glazura – dintr-un pachet de crema de branza (nesarata!), 100g unt, 200g zahar pudra, 1 lingurita esenta de vanilie si 100g nuci tocate.

Apoi am intins glazura pe deasupra, si am bagat-o la frigider un pic (picul depinde de cat puteti sa va abtineti pana sa gustati o bucatica – in cazul nostru a fost un pic destul de mic

via leblogpiquant.com

Porc cu ghimbir

2 lg ulei

* 300 g carne porc taiata fasii subtiri

* 3 catei usturoi presati in carne

* Se pune ½ cutie bere

* 1 lg Sos soia

Ingrediene prentru pregatirea legumelor:

* 1 lg ulei

* 1 morcov

* 1 ardei rosu (pentru a da si mai multa culoare recomand si unul verde daca aveti)

* 1 ceapa mare

* 3 cm ghimbir ras, se pune treptat

* 1 lg sos soia

 

Mod de preparare:

Carnea de porc se taie felii foarte subtiri, se prajeste putin in ulei, se adauga usturoiul si bere din cand in cand, cat sa fiarba inabusit timp de 25-30 minute.La sfarsit se adauga 1 lingura de sos de soia. Se cauta sa se prepare astfel incat sa ramana putin sos la sfarsit. (daca este nevoie mai completam cu bere sau apa)

Legumele se taie felii subtiri, se calesc in ulei amestecand mereu la foc rapid timp de 5 minute (aceasta metoda este cunoscuta sub numele de stir fry). Ghimbirul dat prin razatoarea mica se pune spre sfarsit, astfel incat sa mai fiarba impreuna 2-3 minute)

Cand carnea este gata, se pun impreuna la cuptor intr-un vas incins in prealabil (de preferat este un vas metalic gros, sa sfaraie cand se adauga sosul) in ordinea: carne, legume, sos, timp de 5 minute.

via petitchef.ro