Gigi Becali ameninta ziaristii

Apropo.ro / 06.02.2002, 08:08
Gigi Becali ameninta ziaristii
Finantatorul Stelei l-a amenintat cu moartea pe ziaristul Cristian Tudor Popescu.Redactorul sef al "Adevarului" se adauga listei celor care doar în ultimul an au fost jigniti, indimidati sau loviti de Gigi Becali: antrenorul Cornel Dinu, fotbalistul Jean Vladoiu, liderul galeriei steliste

Finantatorul Stelei l-a amenintat cu moartea pe ziaristul Cristian Tudor Popescu.Redactorul sef al „Adevarului” se adauga listei celor care doar în ultimul an au fost jigniti, indimidati sau loviti de Gigi Becali: antrenorul Cornel Dinu, fotbalistul Jean Vladoiu, liderul galeriei steliste Jean Pavel, prezentatorul Malonga Parfait, ziaristul Mihai Mironica (ProTV)

Duminica, 3 februarie, în jurul orei 21:30, un incident deosebit de grav s-a petrecut în cafeneaua Nova Brasilia din Piata Dorobanti. Magnatul Stelei, Gigi Becali, a intrat în local si a declansat un potop de înjuraturi si amenintari la adresa ziaristului Cristian Tudor Popescu, redactorul-sef al cotidianului „Adevarul”.

În prezenta a aproximativ 40 de persoane, varul impresarilor Ioan si Victor Becali a folosit un limbaj extrem de violent, slobozind fraze de genul „Voi, ziaristii, ati nenorocit tara asta. Ar fi trebuit sa fii împuscat pîna acum” sau „Am eu acuma niste treburi, altfel te calcam în picioare. Da’ tot o sa te pedepsesc, o sa platesti, sa tii minte asta!”.

Ieri, Gigi Becali a alungat orice îndoiala în privinta convingerilor sale. El si-a etalat dementa într-o declaratie acordata agentiei Reuter: „Voi lupta împotriva întregii mass-media ca sa-mi impun adevarul. Toti ziaristii merita sa fie omorîti, pentru ca au comis cea mai cumplita ofensa la adresa mea. Presa româneasca a impus coruptia si santajul si de aceea ziaristii trebuie sa moara!”.

În cei doi ani de cînd s-a implicat financiar la Steaua, Gigi Becali a provocat scandal dupa scandal. În urma cu cîteva luni, el a declarat ca îi monitorizeaza pe ziaristii care nu scriu pe placul lui, acordîndu-le „stele” într-un carnetel la fiecare „pas gresit”. „Cei care vor avea cele mai multe stele vor face cunostinta cu justitia mea!”, a amenintat atunci finantatorul Stelei. Iar episoadele Malonga Parfait si Cristian Tudor Popescu confirma ca n-a fost doar o figura de stil.

Ieri, reactiile au curs fara întrerupere. Politia s-a autosesizat ieri în legatura cu amenintarile proferate de Gigi Becali la adresa redactorului-sef de la „Adevarul”. „Ne-am autosesizat si am demarat o ancheta în acest caz”, a declarat agentiei Mediafax generalul Mihai Gheorghe, directorul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti. Scandalagiul din Pipera va fi cercetat pentru „ultraj contra bunelor moravuri” si „tulburarea linistii publice”.

Amenintari celebre

„Ziaristii astia nu se potolesc pîna nu îi fac unuia gaura în genunchi”

„Va fac de la brîu în jos!”

Ioan Becali, februarie 1998

„Daca ar fi dupa mine, i-as împusca pe toti ziaristii!”

Gigi Netoiu, octombrie 2001

Vuieste planeta

Scandalul provocat de Gigi Becali a depasit granitele României. Preluat de agentiile France Presse si Reuter, cazul a ajuns în majoritatea ziarelor si la principalele televiziuni din lume. „Voi ati ruinat aceasta tara, voi, ziaristii! Tu ar fi trebuit sa fii deja împuscat, dar te voi pedepsi eu cît de curînd”, a scris France Presse, citîndu-l pe Gigi Becali. Reuter a gazduit si un interviu cu acesta.

„Voi lupta împotriva întregii mass-media ca sa-mi impun adevarul. Toti jurnalistii merita sa fie omorîti, fiindca au comis cea mai cumplita ofensa la adresa mea”, este citat Becali. El a negat ca l-ar fi amenintat pe Cristian Tudor Popescu: „I-am spus doar ca ar merita, ca de altfel toti ziaristii, sa fie un om mort. Nu sînt însa atît de prost încît sa-l dau în judecata. As pierde sigur. Presa româneasca a impus coruptia si santajul si de aceea jurnalistii merita sa moara”.

Agentia britanica mai scrie ca Gigi Becali „si-a facut intrarea în afaceri imobiliare împrumutînd suma de 50.000 de dolari de la nasul sau de cununie, fostul mare fotbalist Gheorghe Hagi”. În Spania, cotidianele „As” si „Marca” au titrat: „Un conducator de la Steaua Bucuresti a amenintat cu moartea un ziarist român”.

Psihiatrii cred ca de vina sînt „carentele educationale”

Un specialist în probleme psihiatrice, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, a încercat sa explice la modul general care ar fi cauzele comportamentului violent de care da dovada în mod frecvent Gigi Becali.

„O evaluare exacta sau cît mai aproape de adevar este practic imposibila fara sa cunosti persoana respectiva. În cele mai multe situatii de comportament violent, verbal sau fizic, principala cauza o reprezinta carentele de educatie. Nu toti cei care sînt violenti au probleme psihiatrice. Poate ar vrea sa le aiba, ca sa scape mai usor atunci cînd sînt chemati sa dea socoteala în fata justitiei, dar de cele mai multe ori nu este cazul”.

Sursa: www.prosport.ro