Gigi Becali, condamnat definitiv și în dosarul Valiza

De: Marian Andrei / 04.06.2013, 18:37
Gigi Becali, condamnat definitiv și în dosarul Valiza
Finanțatorul Stelei, Gheorghei Becali, a fost condamnat azi la trei ani de închisoare cu executare în dosarul "Valiza", decizia instanței supreme fiind definitivă.

Finanțatorul Stelei se află la închisoare din 20 mai, după ce a fost condamnat definitiv de instanța supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN.

Un complet de trei judecători al instanței supreme a decis în 17 aprilie 2012, cu două voturi pentru și unul împotrivă, achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Pițurcă și Radu Gheorghe Marino în dosarul „Valiza”, apreciind că lipsește unul dintre elementele constitutive ale infracțiunii de corupție.

Unul din cei trei judecători din complet a avut o opinie separată, considerând că aceștia trebuie condamnați la închisoare cu suspendarea executării pedepsei. În cazul lui Raul Volcinschi, instanța a luat act de încetarea procesului penal, întrucât a decedat.

Decizia de achitare a fost contestată de procurori la completul de cinci judecători al instanței supreme.

În decembrie 2008, Gigi Becali a fost trimis în judecată în dosarul „Valiza” de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție, fiind acuzat de dare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, în 11 mai 2006, finanțatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului „Gloria 1922 Bistrița” sume de bani cuprinse între 5.000 și 10.000 de euro pentru ca aceștia să își îndeplinească atribuțiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului și în Regulamentul Federației Române de Fotbal. Concret, fotbaliștilor de la Bistrița li se cerea să-și apere corect șansele și să obțină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid București din 12 mai 2006.

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la „Universitatea Cluj” aflați pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Național de Fotbal – Liga I – aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceștia urmând, la fel ca în cazul precedent, să își îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-și apere corect șansele și să câștige meciul cu „CFR 1907 Cluj”, contracandidata echipei FC „Steaua București” la câștigarea titlului de campioană, preciza DNA.