Giselle la ea acasa

Apropo.ro / 22.04.2002, 15:49
Giselle la ea acasa
Acum doi ani, cind am vazut-o prima oara, repetind intr-unul dintre studiourile Operei, abia intrase in ansamblul Baletului Regal londonez. Un material micut - ca si ea - a fost inserat in "Ziarul de duminica". Pina aici, nimic exceptional. Toti cei care atunci nu aveau habar de existenta ei -


Acum doi ani, cind am vazut-o prima oara, repetind intr-unul dintre studiourile Operei, abia intrase in ansamblul Baletului Regal londonez. Un material micut – ca si ea – a fost inserat in „Ziarul de duminica”. Pina aici, nimic exceptional. Toti cei care atunci nu aveau habar de existenta ei – ignorind-o, asa cum se face si cu alte talente autohtone – s-au inghesuit acum sa guste din tortul triumfului la Opera Nationala din Bucuresti.

Vorbind cu Alina Cojocaru la citeva zile dupa ce presedintele Romaniei i-a conferit titlul de cavaler, dupa ce am asistat la un spectacol exceptional in care ea si Anton Bogov au facut risipa de frumusete, tehnica si gratie, totul parea a fi reintrat in normal. Colegii ei, balerinii de la Royal Ballet, au aflat deja ca Alina este cavaler – au fost mirati ca si in Romania se intimpla asa ceva! – si au salutat-o la intoarcerea in Anglia cu… plecaciuni.

O zi obisnuita de munca – cuprinzind studii si repetitii – se incheie la Londra pe la 6 si jumatate seara, la 7 si un sfert e acasa, isi pregateste poantele ori spala cite ceva, dupa ce s-a relaxat o ora mincind si uitindu-se la televizor. Cind nu repeta acasa, iese la film – au impresionat-o „Moulin Rouge” si „Amelie” – sau la o cafea, iar ora de culcare trece deseori de ora 1 noaptea. Cum rezista? O sustin „motaielile” de 30 de minute, pe care si le mai permite intre doua repetitii, la prinz. De altfel, Alina e obisnuita cu ritmul de 2-4 spectacole pe saptamina (cam mult pentru, sa zicem, un fotbalist roman din Divizia A, nu-i asa?).

Saptamina viitoare va dansa in „Romeo si Julieta”, iar in iulie pregateste o alta mare „lovitura”: rolul Odette – Odile din „Lacul lebedelor”, in turneul pe care Baletul Regal il va sustine in Australia. Desi spune ca si miine s-ar intoarce sa danseze in Romania, sederea pe meleagurile natale nu a fost tocmai linistita. „Stresant si nepoliticos” sint cuvintele cu care Alina ar caracteriza stilul presei romanesti, care a asaltat-o efectiv, punind-o in dificultatea de a-si pregati in liniste spectacolul, de a acorda baletului toata atentia – la Londra nu este permisa intrarea ziaristilor decit intr-un spatiu si un timp bine stabilite. Au sters insa aceasta amintire relatia calda, familiala, cu balerinii Operei – „as fi vrut sa am destul timp sa le multumesc” – si acei copii atit de multi si de emotionati, care au stat la coada pentru autografe – „pentru ei am dansat in primul rind”.

Cit despre Anton Bogov?!… Pus in umbra de bucuria noastra de a o primi pe Alina, el a „explodat” generos pe scena si i-a oferit partenerei lui, dupa cum ne-a spus si ea, un punct de sprijin: „E unul dintre cei mai inalti balerini cu care am dansat (are 1,77 m), mereu glumet si un prieten foarte bun!”. Anton face balet de la zece ani, la indemnul mamei. Admiratoarelor sale – au fost zeci care i-au cerut autografe si… pupici! – le putem spune ca e Rac, are 27 de ani si o prietena, tot balerina. Pentru el, cel mai important este ca o femeie „sa aiba inima”, iar a dansa nu este o munca, ci o bucurie, care ii umple intreaga viata.

Zina buna a celor doi se numeste Mihai Babuska (foto jos, dreapta), directorul baletului din ONB.

Anca Alexandroaie

Sursa: PRO TV Magazin

Tags: