Globurile fara surprize

Apropo.ro / 23.01.2006, 11:20
Globurile fara surprize
Anul acesta au existat putine surprize si multe confirmari: una dintre acestea ar fi ca, in materie de tabuuri zdrobite, Hollywood-ului ii place sa urmeze un trend. Daca in alti ani, in vizorul acestei programatice recompensari politic corecte au fost "actorii de culoare", "persoanele cu

Anul acesta au existat putine surprize si multe confirmari: una dintre acestea ar fi ca, in materie de tabuuri zdrobite, Hollywood-ului ii place sa urmeze un trend. Daca in alti ani, in vizorul acestei programatice recompensari politic corecte au fost „actorii de culoare”, „persoanele cu dizabilitati” sau „eutanasia”, anul acesta a fost randul homosexualitatii sa devina privilegiata ceremoniei…

Si nu ne referim doar la „Brokeback Mountain” si cowboy-ii sai gay – primul film mainstream in care figureaza un act sexual destul de explicit intre doi barbati – care a fost marele castigator, cu patru Globuri de aur, dar si la Philip Seymour Hoffman (foto), considerat cel mai bun actor dramatic pentru felul in care i-a dat viata autorului homosexual Truman Capote. Hoffman a marturisit ca s-a pregatit pentru rol aproape 6 luni si ca personalitatea scriitorului l-a intimidat. „Daca nu m-as fi purtat asa cum s-a purtat el, ar fi fost un fals.”

Felicity Huffman a fost celebrata pentru rolul unui travestit in „Transamerica” si nu pentru cel pe care-l joaca in „Desperate Housewives”: „Am incercat sa invat feminitatea ca pe o limba straina”, a explicat ea abilitatea sa de-a interpreta un personaj transexual. Dar Felicity a avut si alt motiv pentru a sarbatori: show-ul ei TV a castigat trofeul pentru cea mai buna comedie.

Alt mare castigator al serii a fost biografia muzicala „Walk the Line”, despre viata legendei country Johnny Cash. Atunci cand luminoasa Reese Witherspoon a urcat pe scena pentru a-si lua premiul pentru cea mai bun actrita intr-o comedie sau muzical, a parut ravasita de emotie: „Sunt atat de coplesita, ca abia pot sa vad drept. Am calcat pe rochie.”

Ang Lee, desemnat cel mai bun regizor pentru „Brokeback Mountain”, a parut iritat de intrebarile in legatura cu pelicula sa de dragoste gay… pe care ar fi preferat ca jurnalistii s-o considere „o poveste de dragoste universala” sau un „western”. El s-a ferit sa vorbeasca despre semnificatia culturala a filmului sau si despre controversele starnite in SUA.”

„Scribii” invingatori – Larry McMurtry si Diana Ossana- si Diana Ossana au povestit cum scenariul lor, adaptare a nuvelei lui E. Annie Proulx, a intampinat mari greutati in transpunerea pe ecran.

Desi script-ul era terminat inca din 1997, doar cativa s-au aratat intersati de proiect. McMurtry spune, insa, ca a luat aceste greutati ca pe o provocare: „Viata nu e pentru papagali, fie ca esti gay sau straight”. Despre lupta sisifica pentru a face un film bun a vorbit si Cathy Konrad, producatorul lui „Walk the Line”, care s-a chinuit 10 ani sa finanteze pelicula despre relatia dintre Johnny Cash si sotia sa, June Carter Cash.

Dupa ce-a castigat Globul pentru cel mai bun actor intr-un muzical sau comedie pentru „Walk the Line”, Joaquin Phoenix s-a jucat cu presa, admitand ca a pierdut un pariul cu Ryan Phillippe, sotul lui Reese Witherspoon: „Am pierdut 220$”, a spus actorul foarte surprins de victorie, convins fiind ca rolurile sale nu sunt de obicei asociate cu comediile si muzicalurile. „Am pariat cu el tot ce aveam in buzunar. Nici macar n-a asteptat pana sa cobor de pe scena. A venit imediat dupa mine.”

Rachel Weisz, insarcinata in luna a cincea, a declarat presei ca bebelusul ei a avut parte de o supradoza de adrenalina atunci cand a fost chemata pe scena pentru a ridica Globul celei mai bune actrite intr-un rol secundar pentru „The Constant Gardener”.

Citeste totul despre globurile de anul acesta numai in

Tags: