„Glonțul magic” al armatei SUA

Apropo.ro / 26.04.2012, 14:00
"Glonțul magic" al armatei SUA nu va fi letal, însă va plana în aer, la 100 de metri altitudine, până când își va identifica ținta umană.

Dorind să țină pasul cu tehnologia și să își modifice echipamentele, în funcție de noile descoperiri în domeniu, Armata SUA a publicat o listă de propuneri de echipament pe care și l-ar dori, unele dintre ele fiind de-a dreptul dubioase.

Intitulat „Nonlethal Warhead for Miniature Organic Precision Munitions” (Focos neletal pentru munițiile miniaturale de precizie organică), dispozitivul se dorește a fi un fel de „glonț magic” neletal (dar care să incapaciteze temporar), care să planeze la altitudini de până la 100 de metri și care să identifice o țintă umană, în mai puțin de 20 de secunde, și în cazul în care nu reușește acest lucru, să planeze încă 30 de minute deasupra zonei de interes.

Oficialii speră ca această muniție să cântărească până la 1,36 kilograme și echipamentul adițional (consola de operare și portul de comunicare) să nu depășească aceeași greutate de 1,36 kilograme.

De asemenea, se dorește ca tot sistemul să fie operațional, pe teren, în maxim 30 de secunde.

Armata SUA speră ca o astfel de armă să poată ajuta trupele în situațiile în care nu au linie directă de foc împotriva inamicilor staționari sau aflați în mișcare, care să poată asigura o poziție sigură trăgătorului și să implice un risc minim de daune colaterale.

Toate propunerile Armatei SUA pentru echipamente militare noi sunt publice și cei care cred că pot crea aceste dispozitive care să îndeplinească toate cerințele impuse, pot câștiga un contract exclusiv cu forțele armate americane.