Gloriana, prima șalupă regală construită în ultimii 100 de ani

Apropo.ro / 09.05.2012, 15:00
Gloriana a fost construită special pentru Jubieul de Diamant al Reginei Elisabeta a-II-a a Marii Britanii. Este prima barcă regală construită în ultimii 100 de ani.

Șalupa Gloriana va fi vedeta incontestabilă a paradei bărcilor pe Tamisa, cu ocazia aniversării a 60 de ani de la urcarea pe tronul Marii Britanii a Reginei Elisabeta a-II-a. Ea a devenit regină când avea 26 de ani, la 6 februarie 1952, după decesul tatălui, regele George al VI-lea.

Regina Elisabeta a-II-a a Marii Britanii

Regina Elisabeta a-II-a a Marii Britanii (Foto: Hepta)

Ceremoniile de celebrare a jubileului de diamant se vor desfășura pe parcursul a cinci luni.

Parada bărcilor va avea loc în week-endul 2-5 iunie 2012, zile decretate sărbătoare națională. La eveniment vor participa circa 1.000 de ambarcațiuni.

Gloriana este o ambarcațiune de 1,6 milioane de dolari. Are o lungime de aproape 27 de metri, este construită manual, din lemn de castan, copaci ce cresc pe domeniul prințului Charles. Ideea construirii acestei bărci îi aparține prințului britanic.

Gloriana

Șalupa Gloriana

Alături de Regina Elisabeta a-II-a se așteaptă să urce la bordul șalupei și Ducele și Ducesa de Cambridge, Prințul Harry, precum și Ducele și Ducesa de Cornwall.

Pe data de 7 iunie festivitățile vor lua sfârșit printr-o ceremonie religioasă la catedrala Saint-Paul, parcursul Londrei în caleașcă și apariția reginei în balconul Palatului Buckingham.