GM si Daewoo au semnat acordul

Apropo.ro / 01.05.2002, 10:52
GM si Daewoo au semnat acordul
General Motors Corp. a semnat, marți, un acord de preluare parțiala a companiei sud-coreene Daewoo Motor, tranzacție care va conferi companiei americane o poziție mai puternica pe piețele auto din Asia. Punînd capat negocierilor care au durat mai mult de un an,

General Motors Corp. a semnat, marți, un acord de preluare parțiala a companiei sud-coreene Daewoo Motor, tranzacție care va conferi companiei americane o poziție mai puternica pe piețele auto din Asia.

Punînd capat negocierilor care au durat mai mult de un an, cel mai mare producator auto din lume a acceptat sa plateasca 251 milioane de dolari, în numerar, pentru un pachet de 42,1% din acțiunile societații mixte care va fi înființata împreuna cu creditorii Daewoo, în vederea redresarii celei de-a treia companii auto sud-coreene.

Creditorii vor deține 33% din capitalul societații mixte, iar partenerii GM vor prelua un pachet de 24,9% din acțiunile acesteia, se arata într-un comunicat al producatorului american.

Acordul reprezinta o victorie importanta pentru guvernul de la Seul, care se straduiește sa atraga capital strain pe masura ce restructureaza companiile afectate de criza financiara asiatica din 1997-1998.

Prin preluarea Daewoo, producatorul american își va extinde în mod semnificativ prezența în cea de-a treia mare economie din Asia, unde sînt vîndute, în fiecare an, 1,4 milioane de autovehicule. GM și partenerul sau Isuzu Motors, deținut în proporție de 49%, controleaza 3,9% din piața Asia-Pacific și au ca obiectiv obținerea unei cote de zece procente pîna în anul 2004.

Societatea mixta GM-Daewoo va opera doua uzine din Coreea de Sud și una în Vietnam. De asemenea, societatea va prelua opt centre de vînzari din strainatate, șapte situate în Europa și unul în Puerto Rico, precum și un furnizor de componente auto din Olanda.

Cele doua uzine sud-coreene, situate la Kunsan și Changwon, au o capacitate anuala de producție de 520.000 autoturisme și 40.000 vehicule utilitare. Uzina din Vietnam poate produce 20.000 de autoturisme pe an.

Creditorii companiei asiatice vor ramîne sa controleze restul uzinelor Daewoo, în numar de 16, analiștii preconizînd ca respectivele fabrici fie vor fi vîndute, fie vor fi servi ca furnizori de componente pentru noua societate mixta.

Între aceste uzine se afla și cea mai veche și mai importanta uzina a Daewoo, situata la Pupyong, care va fi menținuta în funcțiune înca șase ani, pentru a produce vehicule, motoare și alte componente, timp în care ar putea fi cumparata, potrivit GM.

Cele patru uzine sud-coreene ale Daewoo au o capacitate anuala de producție de aproximativ un milion de autoturisme și 46.000 vehicule utilitare.

Pasivele Daewoo atingeau 24.700 miliarde de woni (19,18 miliarde de dolari) la sfîrșitul lunii martie, în timp ce activele sale se situau la 7.900 miliarde de woni. Dificultațile financiare cu care s-a confruntat Daewoo Motor în ultimii ani au determinat scaderea cotei sale din piața locala, însa conducerea GM este de parere ca tranzacția va avea ca rezultat redresarea marcii.

Sursa: www.mediafax.ro

Tags: