Golful ca eseu capitalist

Apropo.ro / 28.08.2006, 13:56
Golful ca eseu capitalist
Daca balansul e bun, ai lovitura la degetul mic. Pe terenul de golf se spune ca nu conteaza forta cu care lovesti mingea, ci concentrarea si celebrul swing. Odata ce prinzi miscarea, in cativa ani ajungi sa te visezi "senior activ", retras la o vila alba pe coastele Mediteranei, care tot

Daca balansul e bun, ai lovitura la degetul mic. Pe terenul de golf se spune ca nu conteaza forta cu care lovesti mingea, ci concentrarea si celebrul swing. Odata ce prinzi miscarea, in cativa ani ajungi sa te visezi „senior activ”, retras la o vila alba pe coastele Mediteranei, care tot ce face de dimineata pana seara este sa joace golf.

Coline verzi si paraiase repezi si ici-colo palcuri de salcii leganandu-se in vant. Nu se aude nici musca, si soarele arzator incremeneste orice urma de miscare intr-o liniste totala. La rastimpuri, zumzete se aprind si urca usor, pentru a cobori la fel de lin in clipa urmatoare. In plina atmosfera de roman de Jane Austen, zumzetele nu vin, totusi, de la nobilii englezi cu pipe si umbrelute dantelate, ci de la grupurile de jucatori de golf care se muta de la un „green” la altul.

E adevarat, in acelasi timp, ca atunci cand vine vorba de golf, peisajul poate fi „countryside” englezesc, padure, roca vulcanica sau o vale in care vuieste vantul, cu marea in dreapta si stanci aspre in stanga. Pentru impatimitii jocului, cautarea locatiilor cele mai inedite pentru practicarea sportului regal (n. red. – in anii’30, golful era practicat in Romania doar de familia regelui) a devenit o adevarata vanatoare de comori. Sau, mai modern spus, s-a transformat in turism de golf.

„Odata ce te-ai apucat de golf, nu mai pleci in vacanta fara sa fii sigur ca la destinatia respectiva te asteapta un teren interesant”, spune Misu Negritoiu, seful ING Romania si unul dintre cei mai pasionati jucatori autohtoni. In Romania exista terenuri de golf cat sa le numeri pe degetele de la o mana (Bucuresti, Breaza, Cluj si Timisoara), ceea ce ii determina pe jucatori, printre care oameni de afaceri, bancheri sau top manageri, sa strabata mari si tari in cautarea unor provocari noi.

„Am fost in Cipru pentru un week-end prelungit de golf, de joi pana duminica. Se mai poate juca la fel de bine la Atena sau la Viena, dar in cazul iesirilor de week-end nu se merita efortul”, povesteste Florin Andronescu, fondatorul Flanco. „Cea mai populara destinatie ramane Dubaiul, unde terenurile sunt superbe si nu exista nici un fel de risc legat de vreme, care e un factor foarte important, avand in vedere ca se joaca outdoor”, spune omul de afaceri. Calatoria cu avionul pana in Dubai dureaza patru ore, si golferii din business-ul romanesc si-au facut deja o traditie de a merge acolo anual, in primele zile de decembrie.

Target