Google acuzat de antisemitism

Apropo.ro / 07.04.2004, 12:36
Google acuzat de antisemitism
În momentul în care Steven Weinstock, un agent imobiliar din New York, a cautat pe Google cuvântul "Jew" (evreu), a fost șocat de rezultat. Primul site afișat de Google a fost Jew Watch, un site extremist și cu un caracter pronunțat antisemit, foarte similar

În momentul în care Steven Weinstock, un agent imobiliar din New York, a cautat pe Google cuvântul „Jew” (evreu), a fost șocat de rezultat. Primul site afișat de Google a fost Jew Watch, un site extremist și cu un caracter pronunțat antisemit, foarte similar propagandei din vremea lui Hitler.

Revoltat, Weinstock a lansat o petiție online în care cere companiei Google sa elimine site-ul respectiv din index-ul de cautare, pentru a nu mai fi afișat în lista rezultatelor. El afirma ca daca va strânge 50.000 de semnaturi, Google se va supune cererii sale.

Însa un purtator de cuvânt al Google a negat acest lucru.

„Rezultatele cautarilor sunt generate automat, de catre computere, și au ca baza opinia publica de pe Web. Ele nu pot fi influențate sau manipulate în nici un fel de catre noi și, din pacate, nici nu poate fi intuit caracterul ofensiv al anumitor site-uri”. El a adaugat ca, indiferent de numarul persoanelor care vor semna petiția lui Weinstock, Google nu va modifica metoda de cautare.

Reprezentantul Google a dat și o explicație faptului ca un site ca Jew Watch se situeaza pe o poziție atât de buna în rezultatele cautarilor: cuvinte cu potențial ofensiv precum „jew” sunt înlocuite tot mai mult, în limbajul comun, de cuvinte mai puțin controversate. „Încercați sa cautați dupa termeni mai comuni, precum „Jewish” sau „Jewish people”, și veți obține printre primele rezultate și site-uri favorabile poziției pro-semite”, a mai spus purtatorul de cuvânt al Google.

Sursa: Zdnet.com
The Age
ShortNews
The Inquirer

Pentru comentarii si sugestii, scrie in Forumul Software & Hardware.
Mihai Musatoiu, [email protected]

De la cititori:
Christina atrage atenția asupra faptului că, în ciuda declarațiilor făcute de purtătorul de cuvânt, Google are posibilitatea tehnică de a influența rezultatele afișate ale căutărilor, și chiar o face. De exemplu, căutarea după cuvântul „jew” făcută pe versiunea franceză și germană a Google (google.de, respectiv, google.fr) nu afișează site-ul rasist Jew Watch. Motivul este că în cele două țări, acest site este ilegal, pe când în SUA el este legal, fiind protejat de Primul Amendament cu privire la libertatea de exprimare (detalii aici.)

Puteți citi mai multe despre presupusa tehnologie folosită pentru a cenzura rezultatele căutărilor Google în articolul Google Censorship – How It Works