Google: Interviul din Playboy ne poate afecta licitația

Apropo.ro / 16.08.2004, 11:00
Google: Interviul din Playboy ne poate afecta licitația
Reprezentanți ai Google au recunoscut ca recenta publicare a unui interviu cu cei doi fondatori ai companiei în ediția americana a revistei Playboy ar putea sa încalce legislația și sa pericliteze buna desfașurare a ofertei publice inițiale de acțiuni, care a

Reprezentanți ai Google au recunoscut ca recenta publicare a unui interviu cu cei doi fondatori ai companiei în ediția americana a revistei Playboy ar putea sa încalce legislația și sa pericliteze buna desfașurare a ofertei publice inițiale de acțiuni, care a început vineri, 13 august, informeaza presa internaționala.

Cei doi fondatori ai Google, Larry Page și Sergey Brin, au fost intervievați de catre revista Playboy în luna martie, însa articolul a fost publicat abia în ediția din luna septembrie, care a ajuns în casele americanilor saptamâna trecuta.

Daca autoritațile americane vor ajunge la concluzia ca Google a încalcat legea, nerespectând așa numita „perioada de tacere” obligatorie înaintea listarii la bursa, compania ar putea fi obligata sa rascumpere toate acțiunile vândute prin oferta publica, relateaza presa internaționala.

Legea americana prevede ca înaintea listarii la bursa reprezentanții unei companii nu au voie sa faca declarații publice pe acest subiect, pentru a nu îi influența în nici un fel pe posibilii investitori. Daca justiția va constata ca informațiile aparute în Playboy încalca aceasta prevedere, Google ar putea sa fie obligata sa rascumpere acțiunile la prețul de achiziție, într-o perioada de un an de la data încalcarii reglementarilor.

Totuși, daca prețul acțiunilor va crește în acest interval, s-ar putea ca investitorii sa nu doreasca ca Google sa le rascumpere acțiunile, comenteaza CNET News.

În interviul acordat revistei Playboy, cei doi fondatori ai Google vorbesc pe larg despre afacerea lor, și raspund inclusiv la întrebarea daca intenționeaza sa vânda compania în viitor.

„Nu vom vinde. Suntem de parere ca avem o companie importanta și vrem sa continuam sa o conducem și pe termen lung”, a declarat Larry Page. „Ne place sa fim independenți”.

În plus, cei doi au facut la data interviului o serie de afirmații care între timp nu mai sunt valabile. „În articol se spune ca serviciul Gmail, cu inbox de 1 GB, are de 200 de ori mai mult spațiu de stocare decât cel oferit de principalii noștri rivali. Deși în momentul introducerii sale Gmail avea acest avantaj, între timp competitorii au micșorat semnificativ diferența dintre ofertele lor și oferta noastra”, se arata într-un document remis de catre Google, saptamâna trecuta, Comisiei americane pentru operațiuni bursiere (Securities and Exchange Comission).

Alte informații neactualizate sau incorecte, aparute în articolul din Playboy, se refera la numarul de angajați ai Google și la numarul de utilizatori ai popularului motor de cautare.

În articol se arata ca Google are 1.000 de angajați, însa acest numar a ajuns între timp la 2.292. În plus, în Playboy se spune ca 65 de milioane de utilizatori folosesc motorul de cautare Google în fiecare zi, însa compania a precizat ca are 65 de milioane de utilizatori lunar, și nu zilnic, conform unor date „furnizate de o terța companie de cercetare”.

Reprezentanții Google au mai afirmat în documentul remis catre Comisia pentru operațiuni bursiere ca interviul din Playboy „nu constituie o violare a legii”.

Totuși, daca justiția îi va gasi vinovați, cei de la Google promit ca nu se vor mulțumi cu aceasta decizie.

„Suntem hotarâți sa contestam puternic orice eventuala acuzație cu privire la încalcarea legii”, se spune în documentul facut public de catre Google. Legea care reglementeaza „perioada de tacere” dinaintea listarii la bursa se numește Securities Act, și este în vigoare din anul 1933.

În baza acestei legi și alte companii americane au fost sancționate pentru ca nu au pastrat discreția înainte de oferta publica inițiala de acțiuni.

Comisia pentru operațiuni bursiere a hotarât amânarea procedurii de listare la bursa a companiei Webvan, dupa ce directorul executiv al acesteia a organizat o conferința de presa cu caracter promoțional. La fel s-a întâmplat și în cazul companiei Salesforce.com, care a fost obligata sa-și amâne oferta publica de acțiuni dupa ce cotidianul New York Times a publicat un articol-profil despre aceasta companie cu puțin înainte de începerea licitației.

Licitația Google a început vineri, valoarea totala a acțiunilor scoase la vânzare ridicându-se la aproximativ 3 miliarde de dolari. Compania va vinde 25,7 milioane de acțiuni, la un peț care s-ar situa între 108 și 135 de dolari.

Listarea Google este evenimentul cel mai așteptat și comentat din lumea IT de dupa crahul dot-com, iar sistemul de licitație olandeza va asigura obținerea celui mai mare preț posibil pe acțiune, scrie Financial Times. Specialiștii spun ca unii investitori ar putea sa ofere un preț mai mare pe acțiune numai ca sa fie siguri ca primesc titluri Google. Compania are însa dreptul sa aleaga un preț mai mic decât cel stabilit prin licitație, pentru a tempera situația, având în vedere ca umflarea titlurilor peste valoarea normala s-ar putea încheia cu o prabușire spectaculoasa a valorii acțiunilor dupa primele zile de tranzacționare.

Mihai Mușatoiu, [email protected]