Google lanseaza un nou serviciu

Apropo.ro / 25.10.2006, 12:14
Google lanseaza un nou serviciu
Google va lansa un serviciu care va permite editorilor de siteuri si jurnale online sa creeze, pe paginile respective de Internet, motoare personalizate de cautare. Serviciul Google Custom Search Engine utilizeaza o baza de date comuna cu siteuri web si permite companiilor sau

Google va lansa un serviciu care va permite editorilor de siteuri si jurnale online sa creeze, pe paginile respective de Internet, motoare personalizate de cautare.

Serviciul Google Custom Search Engine utilizeaza o baza de date comuna cu siteuri web si permite companiilor sau utilizatorilor individuali sa creeze motoare de cautare proprii, temele disponibile variind de la schimbari climatice globale la informatii despre starurile pop.

„Aceasta este cu adevarat o metoda de a-ti crea propria versiune a motorului de cautare Google”, a afirmat vicepresedintele diviziei Google responsabila pentru motoarele de cautare pe Internet, Marissa Mayer.

Directorii Google apreciaza ca lansarea serviciului este unul dintre cele mai importante evenimente care vor avea loc în trimestrul în curs.

Serviciul va fi disponibil pe siturile internationale, în urmatoarele saptamâni. Editorii au posibilitatea de a alege paginile de Internet care sa fie incluse în catalogul personalizat al siteurilor prezentate utilizatorilor finali în momentul în care acestia efectueaza o cautare.

Rezultatele cautarii fac parte din baza de date a Google, care cuprinde mai multe miliarde de siteuri.

Motoarele de cautare personalizata genereaza venituri prin intermediul programului Google AdSense, care prevede împartirea câstigului între diferitele companii sau institutii si Google. Prin programul AdSense se afisaza pe siteuri reclame sub forma de text sau imagini, în functie de context, iar acestea sunt platite numai daca sunt accesate.

Serviciul de cautare personalizata pe Internet va furniza rezultate mai relevante pentru utilizatorii finali, astfel ca pretul de publicare a unui anunt publicitar ar putea creste, întrucât reclama se va adresa unui segment-tinta de clienti, potrivit unor oficiali Google.

Editorii siteurilor care furnizeaza utilizatorilor serviciul de cautare personalizata pot alege daca rezultatele cautarii provin numai de pe propria pagina web sau dintr-o lista de pagini relevante. De asemenea, rezultatele cautarii pot fi afisate în functie de gradul de prioritate stabilit de editor, spre deosebire de motorul Google clasic, care afisaza paginile de Internet în functie de popularitatea lor.

Cotatia actiunilor Google a atins, în timpul sedintei de tranzactionare de luni, un nivel maxim record, respectiv 480,78 dolari pe unitate, avans sustinut de rezultatele financiare trimestriale foarte bune raportate de companie.