GOPO 2017: Valentin Uritescu, premiul pentru întreaga activitate

De: Cătălina Matei / 13.03.2017, 16:39
GOPO 2017: Valentin Uritescu, premiul pentru întreaga activitate
Îndrăgitul actor Valentin Uritescu va primi „Premiul pentru Întreaga Activitate” la cea de-a XI-a ediţie a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc pe 21 martie 2017, la Teatrul Naţional din Capitală.

Cu o experienţă de peste 50 de ani în teatru şi film, Valentin Uritescu (n. 4 iunie 1941, comuna Vinerea, judeţul Alba) a dat viaţă unor nenumărate roluri secundare, pe cât de diversificate, pe atât de ofertante precum Sergentul Şaptefraţi din serialul TV “Lumini şi umbre” semnat de Andrei Blaier, personaj continuat ulterior în “Noi, cei din linia întâi” în regia lui Sergiu Nicolaescu, Vasile din “Concurs” (regia Dan Piţa), Dr. Marcu în “Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Şerban Marinescu).

După două examene la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică trecute cu succes, dar nefructificate din cauza unor conjuncturi nefavorabile, Valentin Uritescu este remarcat de Liviu Ciulei la concursul de la Teatrul Bulandra.

Absolvent al Promoţiei 1963 (clasa Constantin Moruzan) a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică “I. L. Caragiale”, Uritescu alege scena Teatrului “Maria Filotti” din Brăila, pentru ca după cinci ani să se angajeze la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Chemat de Sandu Lazăr şi Ion Cojar în mijlocul trupei, Uritescu declară etapa celor 13 ani (1968 – 1981) drept “cea mai importantă perioadă a vieţii sale”.

Rolul lui Giles Overreach din spectacolul “Răfuiala” de Philip Massinger îi aduce Premiul Special al Juriului la Festivalul Tineretului (1978).

Valentin Uritescu a avut o intensă activitate teatrală în spectacolele de pe scena Bulandra: “Luna dezmoşteniţilor” de Eugene O’Neill, “Cabala bigoţilor” de Mihail Bulgakov, “A treia ţeapă” de Marin Sorescu, “Dimineaţa pierdută” de Gabriela Adameşteanu, “Tartuffe” de Molière, dar şi în piesele montate la Naţionalul bucureştean: “Avram Iancu” de Lucian Blaga, “Vrăjitoarele din Salem” de Arthur Miller, “Livada de vişini” de A. P. Cehov, “Numele trandafirului” de Umberto Eco, “Nunta lui Krecinski”, “Take, Ianke şi Cadîr”, “Crimă pentru pământ” sau “Patimile Sfântului Tommaso D’Aquino”. Importante pentru cariera lui Valentin Uritescu sunt şi rolurile din piesele „Ultima noapte a lui Socrate” de Dumitru Solomon, la Teatrul Mundi, dar şi „Angajare de clovn” de Matei Vişniec, la Teatrul Levant.

Fără a avea vreun rol principal în cinema, Valentin Uritescu s-a remarcat în zeci de filme dintre care amintim: “Concurs” (regia Dan Piţa, 1982), “Ochi de urs” (regia Stere Gulea, 1983), “Întoarcerea din iad” (regia Nicolae Mărgineanu, 1983), “Fapt divers” (regia Andrei Blaier, 1984), “Noi, cei din linia întâi” (regia Sergiu Nicolaescu, 1985), “Flăcări pe comori” (regia Nicolae Mărgineanu, 1987), “A unsprezecea poruncă” (regia Mircea Daneliuc, 1991), “Balanţa” (regia Lucian Pintilie, 1992), “Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Şerban Marinescu, 1993), “Examen” (regia Titus Muntean, 2003).

De-a lungul carierei, a fost distins cu distincţia Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria D – “Arta Spectacolului” (2004), premiile Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolurile din “Noi, cei din linia întâi” şi “Domnişoara Aurica” sau ale Uniunii Cineaştilor din România pentru “Momentul adevărului”, “A unsprezecea poruncă”, “Rămânerea”, “Şobolanii roşii”.

În 2011, Valentin Uritescu debutează în lumea literară cu volumul autobiografic “Aşa sunt eu, prost!”, iar doi ani mai târziu continuă cu “Să ai grijă de cel bun din tine”, cartea de amintiri dedicată tatălui său. Ambele apărute la Editura Humanitas. Anul trecut, artistul a lansat şi volumul „Bântuit de vieţilor altora”, memorii apărute la Editura Ars Docendi.