Grasu XXL, câştigătorul confruntării muzicale cu Loredana

De: Alexandra Necsoiu / 22.11.2018, 15:28
Grasu XXL, câştigătorul confruntării muzicale cu Loredana
Hip-hop-ul a învins al doilea an la rând la Red Bull Music SoundClash. O Polivalentă în extaz a decis: Grasu XXL este câştigătorul confruntării muzicale cu Loredana!

Au ieşit scântei la ediţia cu numărul 2 a Red Bul Music SoundClash România. Chiar dacă hip-hop vs. pop sună a luptă grea, Loredana şi Grasu XXL s-au avântat în bătălie fără nicio teamă. Au fost şi dueluri verbale, şi replici tăioase zvârlite de la o scenă la alta, şi zvâc, şi poante, dar mai presus de toate au fost mii de fani care au dat muzicii ce-i al muzicii: indiferent de partea cui au intrat în Sala Polivalentă, au strigat pân-au răguşit pentru cel mai bun. 

THE WARM UP

Red Bull Music SoundClash ediţia cu numărul 2 a-nceput cu un warm-up asigurat de veteranul Dj Undoo. La 8 trecute fix, MC Adrian Despot şi-a făcut intrarea într-o sală uşor amorţită de vremea neprietenoasă şi-a dat startul oficial al competiţiei. Ca să fie clar de la început care sunt taberele, cei doi artişti au cântat câte trei melodii din repertoriul propriu. Grasu XXL, unul dintre cei mai buni rapperi din România, a deschis filosofic cu piesa „Drumul spre succes”, o radiografie a industriei muzicale actuale. Pe scena opusă, fanfara Loredanei şi-a făcut intrarea ca la carte, o solemnă desfăşurare de forţe: atac armat cu 12 instrumentişti. O Loredana sclipitoare (şi nu doar de la paiete) a rupt ritmul într-o explozie de energie cu ZigZagga, urmată de „Cârciumă de la Drum”, cântec de petrecere îndrăgit de multe dintre marile voci lăutăreşti ale României şi „O fată singură-n noapte”, unde vocea ei catifelată şi basul, „prea blând şi prea dur”, i-a purtat departe pe cei prezenţi.

THE COVER

La prima rundă a războiului interstelar, The Cover, DJ Undoo a lansat în eter evergreenul lui Bob Dylan, „Knocking On Heaven’s Door”. Grasu XXL a preluat tema păstrând linia melodică, dar introducând propriile versuri, în română: „Simt că totul s-a schimbat / Nimic mai adevărat… Ăsta e strigătul meu libertate, iar muzica e noua limbă”. Loredana a făcut, în replică, un „Knocking On Heaven’s Door” old school, un moment cu profunzime şi intensitate emoţională. A aruncat cu energie în public şi publicul a dat înapoi mişcare, vibraţie, şi aplauze prelungi la final. 

THE TAKE OVER

Timp de patru piese cei doi au făcut un ping-pong muzical în care şi-au furat unul altuia ritmul şi versurile de sub picioare. Refrenele remixate ale Loredanei combinate cu versurile autentice ale lui Grasu XXL au dat un gust fresh poveştii muzicale Red Bull Music SoundClash. De la ţigănească şi latino până la ritmurile „Gettin’ jiggy wit it” Loredana a dus-o pe „Maria-Ioana” pe culmi necunoscute şi, se pare că, asta a fost reţeta prin care se poate câştiga runda „The Take Over”, în aplauzele furibunde ale naţionalei de handbal a României  în frunte cu Cristina Neagu. 

THE CLASH

Trei stiluri muzicale: jazz, muzică simfonică, rock, de abordat de cei doi adversari. DJ Undoo a început cu jazzul, prilej servit pentru Grasu XXL să o invite pe AMI pe scenă, pentru a relua live inedita lor colaborare, „Deja Vu”, o piesă despre emoţii mixte, despre dragoste şi ură în acelaşi timp. Pe scena de la stânga lui Despot, Loredana a adus un program de cabaret:  franjuri, swing, antren.

A urmat muzică simfonică, unde Grasu XXL a aruncat în luptă artileria grea (12 intrumentişti) şi viorile i-au purtat pe cei prezenţi într-o altă sferă. Loredana a răspuns cu „Depărtare”,  acompaniată doar la clape, cu mişcări sinuoase, senzuale. Vrajă pură. 

It’s time to rock!  „Ştiu că pot să fiu tot ce pot să fiu”, a proclamat ritos Grasu XXL, „asta-i blană de urs, hai toate mâinile sus!”. Şi a  ridicat un val de mâini până la scena Loredanei care şi-a făcut apariţia maiestuos, împrăştiind praf de zâne, cu o trenă argintie de 2 metri, răspunzând cu cel mai mare hit al ei din toate timpurile în variantă rock, inegalabilul „Bună Seara, iubite!”.

THE WILD CARD

Sau ultima şansă să zguduie sala, unde Tudor Chirilă a fost asul din mâneca lui Grasu XXL, pe superhitul „Nu am chef azi”. În contrapartidă, Loredana a dat publicului o porţie de Smiley, o decizie grea pentru cei din sală.

La final, decibelii înregistraţi de „aplauzometru” au dat câştig de cauză armatei hip-hop a lui Grasu XXL. Cum Red Bull Music SoundClash este, mai presus de toate, o competiţie-provocare foarte prietenoasă, seara s-a încheiat cu Grasu XXL, Loredana şi gazda show-ului, Adrian Despot, detaşaţi, pe aceeaşi scenă, cântând „We are the champions” şi cu steagul României fluturând în spatele lor.