Grecia, la hotarul dintre antichitate și civilizația moderna

Apropo.ro / 27.01.2004, 14:44
Grecia, la hotarul dintre antichitate și civilizația  moderna
Patria mitologiei și a civilizației antice, țara Jocurilor Olimpice și a nenumaratelor monumente istorice, locul în care splendorile naturii te lasa fara grai - cam astea ar fi câteva dintre cuvintele cu care omenirea a încercat sa descrie Marele Vis - Grecia.


Patria mitologiei și a civilizației antice, țara Jocurilor Olimpice și a nenumaratelor monumente istorice, locul în care splendorile naturii te lasa fara grai – cam astea ar fi câteva dintre cuvintele cu care omenirea a încercat sa descrie Marele Vis – Grecia.

Daca ai tânjit vreodata sa ajungi pe pamântul lui Zorba, e greu de crezul ca gândul sa nu-ți fi poposit o clipa și în Metropola Olimpica, mai ales daca ești îndragostita de știința și rafinament, de forfota și distracții nocturne.

Când ești în Atena, ai impresia ca orașul nu doarme niciodata. Indiferent daca vrei sa începi cu o cina la restaurant sau ai chef sa bei ceva și îți faci drum spre unul din numeroasele „bouzoukia” (cluburi specializate în muzica greceasca), orașul este gata sa-ți mențina entuziasmul treaz pâna la ivirea zorilor.

Cluburile cu muzica live le gasești pe Bulevardul Syngrou sau pe Poseidonos, aici fiind și cele mai potrivite locuri pentru petreceri. O racoritoare costa în jur de 10 Euro, în timp ce o sticla de whisky ajunge la 150 Euro. Daca preferi barurile în care se cânta la pian sau pe cele în care se danseaza, mergi pe Bulevardul Glyfada sau în Piața Kolonaki.

Nici ziua nu te vei plictisi, daca te gândești câte marturii ale istoriei așteapta sa le descoperi: Acropolisul, Templul Zeiței Athena și al Zeiței Nike, Teatrul lui Dionysos, Teatrul lui Herod Atticus sunt câteva dintre monumentele care merita vazute. Și, daca ai „amețit” de atâta cultura, plimba-te prin Zappeio Park, Pedion Areos Park și Lykavittos Hill.

Creta – locul in care incepe si se termina totul

Cine alege Creta doar pentru a vizita faimoasele locuri din Knossos și Phaistos sau încaperile lui Heraklion din superbul Muzeu Arheologic, nu-i va vedea nici pe departe adevarata fața, spun cunoscatorii.

Deși ne-a dat unul dintre cei mai mari pictori ai omenirii (El Greco), fiind, totodata, locul de naștere a multor „minți luminate” (Kornaros, Kazantzakis), Creta nu înseamna numai tradiție și istorie. Înseamna, în primul rând, natura, stralucire, puhoi de lume și un spațiu magnific de locuit, pe care nu-l poți vedea prin „ochii” mitului.

Peisajul cretan este ca un magnet pentru turiști. O data ajuns aici, vei fi surprinsa de ospitalitatea cretanilor și vei jura ca ai în fața adevarații urmași ai lui Xenios Zeus, pentru care fiecare strain era un musafir.

Rodos – „Insula Soarelui”

Nascuta din uniunea lui Helios cu nimfa Rhoda, dupa cum spune legenda, Rodos este cea mai populara și cosmopolita insula din Dodekanessa. Este zona unde influențele venețiene și cele turcești își fac simțita prezența, fiind plina de locuri interesante. Valea fluturilor, ruinele orașului Dorian și Kalithea, cu baile ei termale, sunt câteva dintre minunațiile Rodosului.

Împarțita în trei, capitala cu același nume are multe de aratat. Orașul nou îți va clati privirea cu cladiri și hoteluri ultramoderne, în orașul antic vei admira ruinele Templului lui Zeus și Templului lui Apollo, în timp ce orașul medieval te va impresiona cu zidurile-i uriașe.

Rodos este locul ideal pentru tot felul de cumparaturi, de la bijuterii, haine de piele și blanuri, pâna la suveniruri. Dar nici un obiect nu-ți va aminti de acest loc mai bine ca umbrelele rhodosiene, disponibile în diferite forme și culori. Așadar, nu pleca fara sa-ți fi cumparat una!

Bucataria greceasca

Daca ești nerabdatoare sa afli ce-ți vor pune pe masa urmașii lui Homer, nu e cazul sa te agiți. Indiferent ce loc alegi, tavernele tradiționale, întâlnite la tot pasul, îți vor oferi cele mai gustoase și ieftine mâncaruri.

Delicatesele din pește proaspat, salatele și fructele exotice, care parca au o aroma aparte aici, vor fi primele care-ți vor face cu ochiul.

Dar merita sa încerci și alte specialitați, cum ar fi: minunatul tzatzik (un amestec de usturoi, iaurt și castraveți), brânza în ulei de masline, caracatița la gratar sau pârjoale învelite în frunze de vița.

Aperitivele sunt esența cinelor grecești, așa ca nu refuza nici pâinea prajita, servita cu praz prajit în ulei de masline și usturoi.

Santorini – insula cu plaje multicolore

Ești o cunoscatoare a vinurilor rafinate? Atunci, nici un loc nu este mai potrivit decât Santorini, insula careia rocile distorsionate și stâncile abrupte îi confera un aer aparte.

Aici vei degusta unele dintre cele mai bune vinuri din lume și vei vedea pentru prima data roșii care cresc fara nici un strop de apa, în timp ce-ți vei rasfața trupul pe plajele mirifice, ale caror nisipuri roșii, negre sau albe marginesc azurul cristalin al marii, oferindu-și trupul sutelor de hoteluri, buticuri și taverne cu fel de fel de marunțișuri.

O data ajunsa în Santorini, nu rata ocazia de a vizita Fira – capitala insulei – unde vei avea parte de plimbari cu telefericul sau cu magarii tradiționali, și vei petrece nopți de neuitat în localuri create pe toate gusturile.