Grecia: Proteste cu gaze lacrimogene și clădiri incendiate

De: Marian Andrei / 13.02.2012, 13:30
Grecia: Proteste cu gaze lacrimogene și clădiri incendiate
În jur de 100.000 de persoane au manifestat la Atena (80.000) și Salonic (20.000) împotriva unui nou program de austeritate impus de UE și FMI Greciei.

Manifestațiile violente de la Atena au incendiat literalmente capitala greacă, unde s-au înregistrat circa 40 de focare de incendii la clădiri, în timp ce la Salonic șase sedii ale unor bănci au fost devastate. Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a-i împrăștia pe manifestanti, cel puțin 54 de persoane fiind rănite numai la Atena.

Manifestanții s-au strâns în piața Syntagma (Atena) după-amiază, pentru a protesta, la apelul principalelor două sindicate grecești, Adedy și GSEE, precum și al stângii radicale, împotriva adoptării noilor măsuri de austeritate impuse de UE și FMI în schimbul unui nou împrumut.

„Deputații se pregătesc să voteze măsuri care vor conduce la moartea Greciei (…), dar poporul nu va ceda”, a declarat compozitorul grec Mikis Theodorakis, care s-a alăturat contestatarilor la Atena.

În ciuda amplelor proteste, Parlamentul a adoptat programul economic de austeritate, așa cum au cerut creditorii țării, a anunțat președintele Legislativului, Philippos Petsalnikos.

Sindicatele au apreciat că planul votat de Parlament sapă „mormântul societății”, prevăzând o scădere cu 22% a salariului minim, suprimarea în acest an a 15.000 de posturi publice și noi tăieri ale anumitor pensii.