Grecia trebuie să dea afară un sfert dintre bugetari

De: Marian Andrei / 12.03.2013, 19:00
Grecia trebuie să dea afară un sfert dintre bugetari
Pentru obținerea următoarei tranșe a finanțării externe, instituțiile financiare internaționale cere greciei să disponibilizeze aproximativ 150.000 de bugetari până în 2015, aproape un sfert din numărul total de funcționari.

După mai mult de o săptămână de negocieri, cele două părți nu au reușit să ajungă la un acord, necesar pentru eliberarea următoarei tranșe de 2,8 miliarde euro, care ar trebui transferată statului elen în luna aprilie.

Află prognoza meteo pentru săptămâna viitoare de pe vremea apropo

Potrivit condițiilor din acordul de finanțare externă încheiat în 2010, Grecia trebuie să concedieze 25.000 de angajați din sectorul public în acest an și un total de 150.000 până la finele lui 2015.

Chiar dacă salariile bugetarilor au fost reduse cu 20% în ultimii 4 ani și multe sporuri și bonusuri au fost eliminate, locurile de muncă ale funcționarilor publici din Grecia sunt protejate prin constituție.

În condițiile în care șomajul din Grecia a depășit un sfert din forța de muncă, iar rata șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani) este de 57,5%, cea mai ridicată din zona euro, numeroși politicieni consideră că reducerea numărului de angajați din sectorul public va înrăutăți situația din economie, aflată în cel de-al șaselea an consecutiv de recesiune.