Grecii au retras 5 miliarde de euro de la banci, intr-o singura saptamana

Apropo.ro / 10.11.2011, 10:26
Grecii au retras 5 miliarde de euro de la banci, intr-o singura saptamana
Din cauza temerilor ca tara ar putea parasi zona euro si a agravarii crizei politice, grecii au retras 5 miliarde de euro de la banci in ultima saptamana.

Valul de retrageri a fost declansat de anuntul de saptamana trecuta al premierului George Papandreou privind organizarea unui referendum asupra pachetului de ajutor financiar extern.

Situatia a devenit rapid periculoasa pentru banci, care au avut dificultati in asigurarea lichiditatilor pentru a acoperi cererea

Unii clienti au cerut sume de 600.000-700.000 de euro pentru a le lua acasa! Incredibil!”, a afirmat un bancher, mentionand ca institutia de credit a ridicat dobanzile pana la 7% pe an pentru a convinge populatia sa-si pastreze banii in conturi.

Tot mai multi greci se tem ca sistemul bancar se va prabusi si ca vor pierde banii daca Grecia este nevoita sa renunte la euro.

Soldul depozitelor bancare din Grecia a scazut cu peste 21% din ianuarie anul trecut, iar bancile au devenit tot mai dependente de lichiditati de la Banca Centrala Europeana.