Grecii vând tot, pentru a face rost de bani

De: Marian Andrei / 19.09.2012, 14:42
Grecii vând tot, pentru a face rost de bani
Guvernul grec intenționează să vândă mai multe clădiri și reședințe diplomatice din Europa, precum Londra, Bruxelles și Belgrad, în cadrul programului de privatizări prin care încearcă să convingă creditorii externi să continue finanțarea statului.

Pe lista de vânzări de active întocmită de agenția pentru privatizări de la Atena au fost incluse proprietăți imobiliare restricționate anterior, precum reședința consulului elen dintr-unul dintre cele mai exclusiviste cartiere londoneze și clădiri de birouri în Bruxelles și Belgrad, dar și un fost palat regal din apropierea Atenei.

Reședința londoneză a consulului elen este o vilă ridicată în urmă cu 115 ani, în stil victorian, cu o suprafață de 947 metri pătrați, situată în zona Holland Park din Kensington & Chelsea, al doilea dintre cele mai scumpe districte ale Londrei după Westminster. Printre „vecinii” consulului se numără miliardarul Richard Branson, fondatorul Virgin Group. Guvenul elen speră să facă bani „frumoși” din această vânzare, ținând cont că prețurile de vânzare din cartierele exclusiviste ale Londrei au crescut cu 9,9% în acest an și cu aproape 50% din 2009.

Pe lista de vânzare sau concesionare se află și Palatul Tatoi (foto), situat la 27 kilometri de Acropole și înconjurat de păduri. Vânzarea fostei reședințe a familiei regale elene până în 1967, care include 40 de dependințe, grajduri și un cimitir, ar putea fi totuși împiedicată de opoziția opiniei publice, dar și de starea avansată de degradare a palatului.