Greenspan se opune Congresului

Apropo.ro / 24.04.2002, 17:58
Greenspan se opune Congresului
Președintele Rezervei Federale americane, Alan Greenspan, a declarat marți în fața Congresului american ca nu vede nici un motiv pentru ridicarea limitei depozitelor bancare asigurate de catre guvernul SUA, relateaza CNN. Greenspan considera ca marirea plafonului nu va

Președintele Rezervei Federale americane, Alan Greenspan, a declarat marți în fața Congresului american ca nu vede nici un motiv pentru ridicarea limitei depozitelor bancare asigurate de catre guvernul SUA, relateaza CNN.

Greenspan considera ca marirea plafonului nu va aduce nici un beneficiu pentru vreunul din actorii de pe piața.

Președintele bancii centrale a vorbit în cadrul Comisiei Bancare din Senatul american, obiectand fața de recomandarea Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) de marire a garanțiilor pentru depozitele bancare de la 100.000 de dolari.

La începutul acestei luni, Comisia de Servicii Financiare a Camerei Reprezentanților a acceptat propunerea de ridicare a limitei asigurate la 130.000 de dolari pentru majoritatea conturilor persoanelor fizice.

Însa administrația Bush – inclusiv secretarul adjunct al Trezoreriei, Peter Fisher, care l-a susținut marți pe Greenspan – a obiectat fața de aceasta idee, spunand ca actualul plafon motiveaza bancile sa fie mai precaute.

„Din punctul nostru de vedere, situația curenta nu dezavantajeaza nici deponenții, nici bancile și nu afecteaza stabilitatea financiara,” a spus Greenspan.

Deși a recunoscut ca trebuie facute reforme în sistemul de asigurare a depozitelor și a susținut alte propuneri ale FDIC, Greenspan a fost de partea lui Bush, spunand ca ridicarea plafonului „va scadea motivarea bancilor sa urmeze disciplina pieței, fara sa se dovedeasca a fi de un real folos pentru persoanele fizice”.

Mulțimea de falimente bancare care au lovit Statele Unite în timpul Marii Crize din anii ’30, a determinat instituirea în 1934 a acestei asigurari federale a depozitelor bancare.

Prima limita pentru depozitele asigurate a fost de 2.500 de dolari, ridicata la puțin timp la 5.000 de dolari (o suma echivalenta astazi cu 60.000 de dolari), a subliniat Greenspan.

Statele Unite au fost puternic afectate de recesiunea economica de anul trecut, dar președintele Fed considera ca economia este în prezent pe drumul cel bun, însa rezultate evidente nu vor aparea prea curand.

Elena StanciuZIARUL FINAICAR

Tags: