Grevă de avertisment a angajaților din sistemul sanitar, luni

De: Marian Andrei / 24.11.2013, 10:59
Grevă de avertisment a angajaților din sistemul sanitar, luni
Federația Sanitas a anunțat ieri, în urma unei noi runde de negocieri la Ministerul Sănătății, că greva de avertisment anunțată pentru luni va avea loc, între orele 8.00 și 10.00.

Prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi, a declarat, la ieșirea de la întâlnirea care a avut loc sâmbătă dimineață la Ministerul Sănătății, că greva de avertisment va avea loc luni între orele 8.00 și 10.00, când vor fi asigurate o treime din serviciile medicale, în general urgențele.

Persoanalul medico-sanitar care nu se va ocupa de urgențe se va aduna în semn de protest într-un loc din spital, iar după ora 10.00, toată lumea își va relua activitatea, a precizat acesta.

Ministrul Sănătății Eugen Nicolăescu a declarat în schimb că el crede că „medicii vor fi la serviciu”. „Pentru că, din punctul meu de vedere, medicii sunt în slujba pacienților, e jurământul pe care l-au făcut, să apere viața oamenilor. Deci eu cred că medicii vor fi la serviciu, probabil că vor fi și cazuri izolate în care unii dintre ei vor participa probabil la această grevă, dar cred că medicii sunt în afara acestui protest pentru că sindicatele reprezentantive ale medicilor n-au deschis niciun conflict de muncă cu Ministerul Sănătății”, a spus Nicolăescu.

Angajații din sistemul sanitar vor intra din 28 noiembrie în grevă generală pe termen nelimitat, anunța, în 14 noiembrie, vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi, precizând că aceștia vor cere și demisia ministrului Sănătății, pentru că nu s-a rezolvat niciuna dintre solicitările transmise.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat miercuri, după întâlnirea cu reprezentanții Coaliției Profesioniștilor din Sănătate, că în acest moment greva generală anunțată pentru 28 noiembrie este ilegală, iar prima măsură ar fi sesizarea instanței, care să constate acest lucru.

Tot miercuri, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR) Vasile Astărăstoae a declarat că instanța va decide dacă greva este legală sau ilegală, iar angajații din sistemul sanitar vor respecta decizia, dar s-ar putea ajunge ca oamenii să-și ia liber toți odată. „Dacă întrebi orice guvernant din orice țară, orice grevă din punctul lor de vedere este ilegală. Este o opinie. Din punctul nostru de vedere, greva este expresia nemulțumirii unor oameni care ne-au votat pe noi să-i reprezentăm. Instanța va decide dacă greva este legală sau ilegală. Dacă instanța va spune că este ilegală, atunci sindicatele vor opri acest demers, dar asta nu înseamnă că sistemul va funcționa, s-ar putea ajunge ca oameni din sistem să-și ia liber toți odată, iar medicii să facă numai garda la care sunt obligați prin lege„, a spus Astărăstoae.