Gripa porcina a ajuns in Romania!

Apropo.ro / 27.05.2009, 11:40
Gripa porcina a ajuns in Romania!
Institutul Cantacuzino a confirmat azi primul caz de gripa porcina la o femeie din Bucuresti.

UPDATE: Liliana C, femeia internata la Institutul "Matei Bals", in cazul careia a fost identificat virusul gripei porcine, va fi externata astazi, potrivit managerului institutiei sanitare, Adrian Streinu Cercel.

Medicii au recoltat probe atat de la ea, cat si de la tatal ei si de la cei doi copii minori cu care a venit femeia.

Ancheta epidemiologica vizeaza si cele 40 de persoane cu care femeia revenita recent din SUA a declarat ca intrat in contact in ultimele zile.

Autoritatile lanseaza un mesaj catre toate persoanele care au venit in data de 23 mai in tara, cu o cursa aeriana de la Paris – femeia a venit de la New York cu escala la Paris – si care au simptome de gripa sa se prezinte la cel mai apropiat spital de boli infectioase.

Citeste mai multe detalii, pe Mediafax.ro!

Stirea initiala: Romania a intrat azi oficial in randul tarilor afectate de gripa porcina. Institutul Cantacuzino a confirmat primul caz de gripa porcina, la o femeie care s-a intors recent din Statele Unite.

Pacienta este internata la Spitalul Matei Bals din Capitala si in acest moment starea sa de sanatate este buna.

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a confirmat, in cadrul unei conferinte de presa, prezenta virusului. "Putem spune ca Romania figureaza, de azi, pe lista tarilor in care virusul A H1N1 a fost confirmat", a declarat el, adaugand ca analizele au fost trimise la Londra, pentru a primi confirmarea oficiala. Rezultatele vor fi primite in maxim 72 de ore.

Conform celui mai recent bilant realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, 86 de persoane au murit din cauza gripei porcine si peste 11.000 au contractat boala. In Romania au existat 66 de persoane suspectate de a fi contactat virusul, dar care nu au fost facute publice.

Inca de la aparitia primelor cazuri de gripa porcina, in Mexic, s-a declansat o adevarata isterie in ceea ce priveste modalitatea de protectie impotriva virusului. Una dintre cele mai folosite metode de protectie, purtarea mastii protectoare (precum cea aplicata de noi ministrului Bazac – vezi foto), a "pus la treaba" creativitatea celor care le poarta.

Citeste mai mult despre primul caz de gripa porcina din Romania, la Mediafax.