Guvernul a introdus COPLATA: Din aprilie plătim între 5 și 10 lei pentru spitalizare

Apropo.ro / 21.03.2013, 10:30
Guvernul a introdus COPLATA: Din aprilie plătim între 5 și 10 lei pentru spitalizare
Pacienții vor plăti începând cu luna aprilie a acestui an o sumă modică (coplata), cuprinsă între 5 și 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu excepția celor de urgență. Suma va fi achitată la externare.

Pacienții vor plăti începând cu luna aprilie a acestui an o sumă modică (coplata), cuprinsă între 5 și 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu excepția celor de urgență, introducerea taxei fiind aprobată prin hotărâre de guvern, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale. Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat pentru MEDIAFAX că s-a aprobat HG privind coplata, pacienții vor da între 5 și 10 lei o singură dată la externare, indiferent de perioada spitalizării, iar medicii de familie vor primi 50% pentru pacienții înscriși pe liste și 50% pentru servicii.

Ministrul Sănătății a mai spus că forma finală a Contractului cadru păstrează plata medicului de familie la 50% per serviciu și 50% per capita, și nu 70% per capita și 30% per serviciu, cum a fost prevăzut în prima formă a proiectului.

Taxa va fi plătită o singură dată, la momentul externării din spital.

Coplata a fost introdusă în contractul-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014, document aprobat în ședința de miercuri a Guvernului.

Conform proiectului prezentat public în luna ianuarie de Ministerul Sănătății, pacienții vor plăti la externarea din spital între 5 și 10 lei pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, medicii de familie vor primi 70% pentru pacienții înscriși pe liste și 30% pentru servicii, iar ambulatoriu de specialitate va primi cu 50% mai mult.

La acel moment, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a precizat că nu este vorba să se plătească 5 sau 10 lei pe zi, ci va fi o singura plată, cuprinsă între minimum 5 lei și maximum 10 lei, care se va achita în ziua în care pacientul se externează.

Coplata va fi încasată pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secțiile sau compartimentele cu paturi din unitățile sanitare aflate în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

Citește mai multe detalii despre introducerea taxei de spitalizare, din aprilie, pe Mediafax.ro