Guvernul a scapat din frau economia!

De: Marian Andrei / 07.07.2009, 12:30
Guvernul a scapat din frau economia!
Declinul economiei ar putea fi aproape dublu fata de estimarea din primavara

FMI lucreaza la un nou scenariu macroeconomic pentru Romania, care prevede o contractie economica de 7-8% pentru anul acesta, in contextul international negativ si al dezechilibrelor cu care ne-a prins criza, afirma surse oficiale citate de Mediafax.

O misiune FMI va veni la Bucuresti la inceputul lunii august pentru a purta noi discutii cu Guvernul. FMI a dat deja de inteles ca ar putea fi flexibil, insa va cere si noi angajamente din partea autoritatilor, care ar putea fi presate puternic sa reduca personalul si salariile din sectorul bugetar.

Inca de luna trecuta, Ministerul Finantelor a inceput sa faca simulari pe o varianta de scadere economica de 6,5%, care ar impune si o majorare a deficitului bugetar de la 4,6% din PIB spre 6%. Dupa ce evolutia economiei a fost mai proasta decat se estimase in negocierile cu FMI in lunile aprilie si mai, este evident ca Romania nu poate spera la o scadere a PIB mai mica de 6% anul acesta.

"Pentru mine inrautatirea prognozelor de scadere a economiei nu este o surpriza, pentru ca Guvernul nu a facut nimic, in afara de a se lupta in interior si de a face declaratii. Eu cred ca oamenii de afaceri ar trebui sa dea dovada de maturitate si sa nu mai sustina financiar partidele politice. Fara bani, partidele nu pot face nimic", a comentat Octavian Cretu, actionarul majoritar al grupului Romaqua, cel mai mare imbuteliator de apa minerala.

Citeste mai mult despre declinul economiei, pe zf.ro.