Guvernul britanic combate dreptul de a purta cruciuliță la muncă

Apropo.ro / 12.03.2012, 15:49
Guvernul britanic combate dreptul de a purta cruciuliță la muncă
Guvernul britanic se pregătește de o bătălie juridică împotriva creștinismului, deoarece susține dreptul angajatorilor de a interzice purtarea de însemne religioase la locul de muncă.

Cazul a fost deschis de către doua britanice, Nadia Eweida și Shirley Chaplin, care au fost sancționate de către angajatori deoarece au refuzat să își dea jos sau să își acopere simbolurile religioase.

Nadia Ewedia, o angajată a companiei British Airways, a fost rugată să își acopere crucea de la gât la birou însă aceasta a refuzat și a fost pusă în concediu fără plată.

Shirley Chaplin este o asistentă medicală care a fost transferată la un post inferior, de birou, după ce a refuzat să nu mai poarte simboluri religioase creștine.

Guvernul britanic susține că purtarea crucii nu este o „cerință de credință” și, prin urmare, angajatorii pot interzice purtarea crucii la locul de muncă.

Cazul a fost preluat de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care va decide dacă dreptul de a o purta o cruce este protejat de articolul 9 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Cele două femei susțin că interzicerea crucii la locul de muncă este o încălcare a dreptului omului de a-și manifesta religia.
Acest fapt plasează pentru a două oară coaliția pretins de dreapta a lui David Cameron pe poziții contrare celor ale Bisericilor Romano-Catolică și Anglicană, după conflictul pe marginea căsătoriilor între persoane de acelați sex.